Premlatio liječnika na podu; Na slučaj u Zadru reagirala Udruga za medicinsko pravo: “Pravosudni aparat nas ne štiti”

Hrvatska udruga za medicinsko pravo obratila se priopćenjem za medije i javnost nakon što je jutarnjim satima u nedjelju napadnut djelatnik Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Sjetimo, na povratku s intervencije djelatnici Zavoda zaustavili su se u pekarni Stanovi gdje je nepoznata osoba počela verbalno napadati vozača tima.

– OB Bjelovar, Klinika Jordanovac, OB Pakrac te sad i Hitna pomoć Zadar slijed je nedavnih brutalnih i agresivnih napada na zdravstvene radnike. Zgroženi smo i konsternirani činjenicom eskalacije napada na liječnike i zdravstvene radnike. Još više smo zgroženi postupcima nadležnih tijela, u ovom slučaju policije koje ja napravila zapisnik o događaju, a počinitelj je pušten bez ikakvih daljnjih sankcija.

Javno se pitamo koliko slučajeva premlaćivanja zdravstvenih radnika se treba još dogoditi da bi odredbe članak 315a Kaznenog zakona zaživile u hrvatskom pravosudnom aparatu i kod institucija progona.

Progon po službenoj dužnosti počinitelja kaznenih djela omogućava nadležnim represivnim tijelima korištenje niza mjera posebice ako se počinjenjem kaznenog djela radi o ovako teškim posljedicama za žrtvu.

Pitamo se gdje su nestale mjere privođenja, zadržavanja, i pritvaranja ovakvih nasilnika. Pitamo se što uopće predstavljaju zdravstveni radnici pojedincu, društvu i nadležnim institucijama. Pitamo se gdje je nastala ustavom zaštićena kategorije zdravstvene zaštite, tko nju štiti i tko štiti zdravstvene radnike koji je bespogovorno i beskompromisno pružaju. Gdje je Ministarstvo unutarnjih poslova, gdje je Državno odvjetništvo, gdje je Ministarstvo zdravstva, gdje je Ministarstvo pravosuđa, naposljetku gdje su Komore. Tko danas više štiti interese zdravstvenih radnika, ili su oni prepušteni sami sebi i nesmiljenim nasilnicima. Dok se vodstvo njihovih cehovskih organizacija reklamira po ustanovama za nove mandate i nove izbore te nove naknade, dotle njihovo članstvo brutalno premlaćuju po ulicama i bolnicama.

Hrvatska udruga za medicinsko pravo ovim putem javno poziva sve nadležne institucije da hitno poduzmu KONKRETNE mjere kako se ovakvi slučajevi više nikada ne bi događali. Umjesto da uvođenjem novog Kaznenog djela „Prisile prema zdravstvenom radniku”, ovakve i slične situacije svedemo na minimum, odnosno iskorijenimo ih, rezultat je s druge strane poražavajući, štoviše došlo je do neviđene eskalacije nasilja nad zdravstvenim radnicima.

Stoga tražimo kao udruga koje promiče prava i interese zdravstvenih radnika da sva nadležna tijela zajedničkim radom donesu jasan plan aktivnosti kojima će hitno biti utvrđene mjere za preveniranje i sprječavanje nasilja nad zdravstvenim radnicima, te da se donese jasna procedura postupanja nadležnih tijela, represivnih i pravosudnih kod ovakvih slučajeva, a sve u cilju da se omogući zaštita zdravstvenom radniku u obavljanju zdravstvene djelatnosti i pružanju zdravstvene skrbi pacijentima i građanima RH.

Predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo
Miran Cvitković, dr.med.
specijalist pedijatar
subspecijalist intenzivne medicine

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...