Pupić-Bakrač: “Zašto Grad nije aktivirao mjenice Zdenka Zrilića nego s njim posluje na povjerenje”

Obraćajući se medijima u svom posljednjem dopisu vijećnik Županijske skupštine Zadarske županije Marko Pupić Bakrač upitao se zašto Grad Zadar svoje poslovanje s tvrtkama Zdenka Zrilića temelji na “vjerovanju” i ne aktivira dostavljene mjenice.

Dopis donosimo u cijelosti;

“Nakon više povezanih upita Gradskoj upravi došli smo do podataka da su tvrtke u kojima je involuiran Zdenko Zrilić kao vlasnik, suvlasnik i osoba ovlaštena za zastupanje dužne gradu kako slijedi:

  • Beta d.o.o. – 598.848,42 kn
  • Nautilus d.o.o. – 719.317,54 kn
  • Kepol plast d.o.o. – 645.120,27 kn
  • Tehno d.o.o. – 139.386,20 kn
  • Lavinia d.o.o. – 148.805,36 nk

Da je zbog neplaćanja dugovanja gradska uprava nad svim navedenim tvrtkama pokrenula postupak prisilne naplate te dobila pravomoćna rješenja o ovrsi. Prema posljednjim odgovorima koje sam dobio ovrha nije provedena jer je ovršenik kao sredstvo osiguranja dao mjenice te plaća dug u ratama. Na moje pitanje da li mjenice imaju pokriće i zašto navedene tvrtke imaju drugačiji tretman od građana i drugih tvrtki iz grada mi je odgovoreno kako postupaju u dobroj vjeri i pouzdaju se u njihovu istinitost.

Nije jasno na čemu se temelji dobra vjera gradske uprave budući je nad 5 tvrtki pokrenula prisilnu naplatu zbog neplaćanja dugovanja a tvrtka Tehno holding d.o.o dužna je gotovo milijardu kuna pa sam zatražio dodatna pojašnjenja. Da li se dobra vjera grada temelji na ekonomskim osnovama, na političkim osnovama ili je neke druge naučno-fantastične prirode ?

Kako mi iz Gradske uprave nisu bili u stanju odgovoriti da li izdane mjenice imaju pokriće ili nemaju slučaj sam proslijedio na istraživanje DORHu jer se radi o možebitnom kaznenom djelu krivotvorenja vrijednosnih papira iz članka 275 st. 1 Kaznenog zakona.

U međuvremenu dok se ovaj gordijski čvor ne raspetlja savjetujem građanima i tvrtkama nad kojima je grad pokrenuo postupak ovrhe da svoj dug plate mjenicama pozivajući se na Zdenkov presedan”.

Odgovor Grada na upit Pupić-Bakrača

Iz gradskog Odjela za financije odgovorili su na upite županijskog vijećnika.

Zakonom o mjenici (NN74/94,92/10), mjenice su uređene kao pravni posao i vrijednosni papiri javne vjere, te se prema načelu formalne istine, smatra  istinitim ono što je u mjenici napisano. Osobe koje sudjeluju u takvom pravnom poslu mogu se, ukoliko postupaju u dobroj vjeri, pouzdati u njihovu istinitost. Nema zakonskih zapreka kojima bi se ograničila pasivna sposobnost za izdavanje mjenica ukoliko izdavatelj ima poslovnu sposobnost određenu općim pravilima građanskog prava. Predanim mjenicama ovršenik se obvezao u dospjelosti isplatiti dužne iznose vjerovniku, zajedno sa obračunatom zakonskom zateznom kamatom od dana dospijeća glavnice pa do podmirenja, time da su svi dosadašnji dužni iznosi uredno podmireni prije dospijeća mjenica,  te iz tog razloga nije došlo do njihove aktivacije, stoji u odgovoru Grada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...