Rodiljne naknade tijekom drugih šest mjeseci izjednačene s punom plaćom roditelja

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uputilo je u proceduru izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koji predviđa povećanje naknada za drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta

Delimitiranje roditeljskih naknada već duže vrijeme najavljuje se kao glavna mjera nove demografske strategije Vlade.

Prema dosadašnjim najavama, od sljedeće godine roditeljske naknade tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta trebale bi biti izjednačene s punom plaćom roditelja.

Resorno ministarstvo Nade Murganić ovih dana je u e-savjetovanje pustilo obrazac prethodne procjene zakona, koji predviđa povećanje roditeljskih naknada. U obrazloženju izmjene zakona ističe se da je naknada plaće neodgovarajuća za kategoriju zaposlenih i samozaposlenih roditelja s višim primanjima jer odstupa od njihove stvarne visine plaće, uslijed čega nakon korištenja rodiljnog dopusta (prvih šest mjeseci) dolazi do gubitka dijela dohotka odlaskom na roditeljski dopust, prenosi Tportal.

U dokumentu upućenom u e-savjetovanje nisu navedene konkretne brojke, ali jasno je da nije riječ o potpunom delimitiranju naknada, što bi značilo osiguranje pune plaće. ‘Normativnim rješenjem definirat će se zakonske pretpostavke za uvođenje daljnjih promjena u limitaciji iznosa naknade plaće u cilju podizanja sadašnjeg iznosa limita od 3.991,20 kuna’, navodi se u obrascu prethodne procjene zakonskih izmjena.

Podsjetimo, maksimalne naknade plaće za drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta povećane su prije dvije godine s 2.660,80 na 3.991,20 kuna, što je koštalo oko 350 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Ako Vlada želi osigurati to da većina majki na rodiljnom dopustu prima punu plaću, novi limit trebalo bi podići barem na razinu prosječne plaće u Hrvatskoj, koja je u 2018. iznosila 6242 kune.

Izmjene zakona predviđaju i reguliranje roditeljskog dopusta za očeve u skladu s Direktivom EU-a o ravnoteži između privatnog i poslovnog života roditelja, a koja propisuje minimum od 10 dana očeva dopusta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...