SAD ipak popustio; Huawei dobio privremenu licencu za održavanje opreme i nadogradnju Androida

Kako bi olakšala američkim tvrtkama da se nose sa zabranom poslovanja s Huaweijem, odnosno kako bi im osigurala neku vrstu prijelaznog razdoblja, Trumpova administracija odlučila je privremeno oslabiti razinu svojih ograničenja, javlja CNN.

Iako Huawei s SAD-om ne posluje u velikom obimu, ta kineska tvrtka je u mnogim ruralnim američkim područjima jedini dobavljač mrežne opreme američkim pružateljima telekomunikacijskih usluga. Te tvrtke su izrazile zabrinutost te izjavile kako će im trebati vremena, ako će to uopće biti moguće, da promijene svoju opremu i nađu drugog dobavljača.

Stoga je SAD izdao privremenu opću licencu kojom je Huaweiju dozvoljena kupnja američke robe potrebne za održavanje postojećih mreža i nastavak pružanja bežičnih usluga. No kineskoj kompaniji je i dalje zabranjeno kupovati američku opremu potrebnu za izradu novih proizvoda.

Privremena licenca koju su dobili traje do 19. kolovoza i ako se do tada nešto ne promijeni, odnosno ako ne dođe do dogovora između Amerike i Kine ili ako se licenca ponovno ne produži, ponovno će se aktivirati blokada Androida za Huawei. Zanimljivo, do tada bi Google mogao objaviti novu verziju svog mobilnog operativnog sustava, što bi značilo da bi Huawei ipak mogao korisnicima svojih uređaja omogućiti barem još jedu nadogradnju OS-a, na verziju Android Q.

Osnivač Huaweija Ren Zhengfei rekao je za Reuters kako im privremena licenca ne znači previše jer su se ionako pripremali za takav scenarij: “Trenutačne akcije američke vlade podcjenjuju naše mogućnost.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...