Slovenci zaplesali na Pozdravu suncu uz Morske orgulje

Pet plesnih parova iz slovenske pokrajine Koruške izabrali su Zadar za proslavu svoje uspješne plesne sezone. Iako su došli neobavezno,  kao “obični” turisti nisu mogli odoljeti pa su spontano zaplesali i na Pozdravu suncu uz  zvukove Morskih orgulja.

– Bolje mjesto nismo mogli izabrati. Ovo je neopisiv doživljaj, rekao je Simon Hribernik. On je i poznati slovenski ugostitelj, vlasnik prestižnog restorana  Brančurnik  s tradicijom dužom od  300 godina. Restoran se nalazi u podnožju Alpa, tik uz cestu između gradića Prevalja i Ravna na Koroškem u slovenskom dijelu regije Koruška, svega pet kilometara udaljen od austrijskog Bleiburga.Kao vlasnik “restorana s potpisom” Hribernik je i ugledni član Europskog reda vinskih vitezova Austrije, konzulata za Korušku.

– U Zadar dolazim već 45 godina, otkriva Simon koji je u Privlaci sagradio kuću gdje sa suprugom Elom, inače vlasnicom triju ordinacija  dentalne medicine, često boravi. – Zadar i Privlaku  vole i naše dvije kćerke, cijela  naša uža i šira obitelj, kaže Ela. Ona i Simon su u Privlaci i u Zadru bili domaćini plesnoj skupini s kojom nastupaju,

Nakon prigodnih plesnih koraka uz Morske orgulje,  Slovenci su posjetili zadarske znamenitosti – Forum, Muzej zlata i srebra Zadar gdje  ih je prigodnim riječima pozdravila časna sestra  Cecilija.  Ušli su potom  i u unutrašnjost crkve sv. Lovre, pa lagano do Svetog  Šime.  Nisu propustili posjetiti i perivoj Kraljice Jelene Madijevske  te Muzej antičkog stakla.

-Ovako nešto ima samo Zadar. Fascinirani smo eskponatima starim 2000 godina kakvih nema nigdje drugdje na svijetu, rekli su uglas Koruški Slovenci, otvoreno se diveći zadarskim znamenitostima i kuriozitetima.  Boravak na zadarskom području nastavili su posjetom Kraljeskim vinogradima na Punta Skali, gdje ih je pozdravio Milenko Rajić, suvlasnik te uspješne    vinogradarsko-vinarske tvrtke. Uz  domaće delicije, plodove mora, sir,  pršut i neizostavnu janjetinu ispod peke, uživali su degustirajući  “kraljevska” vina, uz pjesmu poznatog zadarskog pjevača Davora Perića.

Boravak u Zadru slovenski plesni parovi iskoristili su i za susret sa Darjom Jusup predsjednicom Slovenskog kulturnog društva Lipa Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...