Stigla obilna kiša i pad temperatura, izdano upozorenje na opasno vrijeme

Prodori hladnog zraka koji se upravo događaju karakterističniji su za zimsko razdoblje. Čini se da se vremenski obrazac promijenio, te da će se tipična zimska situacija razviti 3 mjeseca prekasno. Promjena će biti tako izražena da se na nju u posebnoj objavi osvrnuo i američki Accuweather.

Američki meteorolozi pišu o velikoj proljetnoj oluji koja će u nedjelju i ponedjeljak zahvatiti dijelove Italije i Balkana. Obilni pljuskovi uz mogućnost lokalnih poplava bit će najveća prijetnja, a štetu može pričiniti i olujni vjetar, prenosi Istramet.

Najveća mogućnost pojave poplava postojat će na istočnoj obali Italije i na zapadnim obroncima Dinarida.

U našim područjima do kraja današnjeg dana i navečer očekuje se obilna kiša, ponajprije na širem karlovačkom području, u Gorskom kotaru i Lici te predjelima uz Jadran, a s padom temperatura, u najvišem gorju kiša će prelaziti u susnježicu ili snijeg.

Na prognostičkom modelu ICON možemo uočiti zaista ekstremne količine oborina koje se predviđaju u dijelovima Balkana. U samo jednom 24-satnom terminu lokalno bi moglo pasti 150 mm kiše, a ponegdje čak i više.

Danas na kopnu oblačno s kišom, lokalno obilnom, a u gorju tijekom prijepodneva još i uz snježne oborine. Na Jadranu promjenjivo oblačno uz pljuskove koji će u poslijepodnevnim satima slabjeti, a s raskidanjem naoblake izgledna su i kraća sunčana razdoblja.

I danas vjetrovito. U unutrašnjosti vjetar umjeren do jak, ponegdje i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na većem dijelu Jadrana puhat će jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo.

Nakon zahlađenja u višem gorju valja očekivati i snijeg, dok će se temperature zraka sniziti za više od 10 °C ispod uobičajenih vrijednosti za ovo doba godine.

Najniže temperature u unutrašnjosti će biti uglavnom od 8 do 13, u gorju od 2 do 6, a uz obalu od 9 do 14 stupnjeva. Najviše dnevne temperature na kopnu između 5 i 10 stupnjeva, na istoku i na Jadranu od 11 do 16 stupnjeva.

Utorak

U utorak će kiša biti još dosta česta, osobito u unutrašnjosti, tijekom prijepodneva lokalno moguće i još uvijek i obilna. Na Jadranu se pak očekuju i barem kraća sunčana razdoblja, a poslijepodne i slabljenje bure koja će prema srijedi okretati na sjeverozapadnjak te jugo na jugu.

Srijeda

U srijedu se, uz povremenu kišu, sunčana razdoblja očekuju i na kopnu, a pritom će i dnevne temperature posvuda porasti.

Četvrtak

U nastavku tjedna bez veće promjene, ostaje većinom oblačno uz povremenu kišu, ali ne tako obilnu kao na početku tjedna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...