U četiri godine prijavljen 321 liječnik, podignuto tek 47 optužnica; Bezuvjetnu kaznu dobio je tek zadarski pedijatar

Časni sud Hrvatske liječničke komore (HLK) prvi put je donio odluku o oduzimanju licence liječniku na godinu dana bezuvjetno, piše u subotu Večernji list i neslužbeno navodi da je riječ o slučaju ortopeda koji je u KB Dubrava dobio otkaz zbog vrijeđanja pacijenata.

Ova sankcija, na koju se može žaliti jer je presuda još nepravomoćna, nije izrečena zbog počinjene liječničke greške ili nesavjesnog liječenja. Riječ je o kazni zbog kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije, potvrdio je Večernjem listu predsjednik Časnog suda HLK-a, sudac Ivica Veselić.

Inače, za nesavjesno liječenje u četiri godine kod nas je prijavljena 321 osoba, a podignuto tek 47 optužnica. Od tog broja optuženih s presudom je završilo u samo četiri slučaja i to sva četiri s uvjetnim osudama, piše Večernji list.

Najoštriju pravnu sankciju dobio je jedan zadarski liječnik.

Pedijatar, primarijus dr. Darko Radman (69) osuđen je u veljači na Općinskom sudu u Zadru na godinu dana bezuvjetnog zatvora za nesavjesno liječenje šestogodišnjeg dječaka.

Ovo je time prva bezuvjetna kazna zatvora liječniku u Hrvatskoj za smrt pacijenta.

Sjetimo, 2015. godine Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je optužnicu protiv dr. Darka Radmana zbog tragičnog ishoda smrti Roka Begonje, šestogodišnjeg dječaka iz Sv. Filipa i Jakova.

Slučaj je to koji je zgrozio javnost te na noge podigao i stručno povjerenstvo Ministarstva zdravlja koje je obavilo nadzor.

Dječak je preminuo zbog komplikacija uslijed šarlaha, nakon više puta zatražene medicinske pomoći.

Njegovo ozbiljno stanje, nažalost, olako je shvaćeno. Malenom Roku nije izvađena krv niti je uzet bris grla kako bi se mogla odrediti ciljana terapija.

Kad je napokon zadržan na liječenju, već je bilo kasno. Dječak je s Odjela pedijatrije žurno prebačen na Jedinicu intenzivnog liječenja, gdje je zauvijek sklopio svoje oči.

Dr. Radman je optužen jer je upravo on, dan prije smrti, u dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja Zadar primio sedmogodišnjeg Roka Begonju i poslao ga kući uz objašnjenje da je dječakovo stanje normalno s obzirom na dijagnozu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...