U Jadranu se pojavila kompas meduza, evo što činiti ako vas opeče

Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja je živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Mediteranskog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Karakterizira ju žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas, a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine.

Ima 24 lovke koje su podijeljenje u tri grupe po 8.

Gibaju se uglavnom pomoću morskih struja u gornjem stupcu morske vode, opisuje Centar za invazivne vrste kojem je u kolovozu 2018. godine dojavljeno da se ista meduza pojavila pored Poreča, prenosi RTL.

Iako se u proljetnim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi spolnu zrelost i preživi do ljeta. Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži. Njihova pojava se bilježi ciklično ali ne svake godine. Životni vijek kompas meduze je jedna godina. Pretpostavlja se da ugibaju nakon oslobađanja gameta.

Iz Centra još savjetuju da se ne približavate spomenutim meduzama, a ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom koji sprječava opeklinske promjene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...