U Sukošanu uživali u slasnim jagodama iz Zagrebačke županije

Proizvođači jagoda iz Zagrebačke županije svježe i prerađene jagode donijeli su proteklog vikenda u Sukošan. Domaćini su se potrudili oko slatkih zalogaja i bogatoga dvodnevnog programa.

U Sukošanu, poznatom po kvalitetnim trešnjama, prošli je vikend bio Festival jagoda. Jagodari iz Pisarovine, Jastrebarskog, Križa, Velike Gorice proizvedu godišnje 200-tinjak tona jagoda. Trude se od jagoda svoga kraja napraviti brend, a što ne prodaju, oni prerade.

Da u Sukošanu na Festivalu jagoda bude doista veselo, potrudila se turistička zajednica, ali i 40-ak mladih zboraša koji su stigli čak iz Pečuha u Mađarskoj. Za to je zaslužan Mark Gyorvari koji još od Domovinskog rata ljetuje u Sukošanu.

Nisu sve jagode prodane na moru. Na 70-ak lokacija u Zagrebu prodaje ih 60 lokalnih proizvođača, a popularna Jagodica purgerica slavi 20. rođendan.

Rane sorte Assia, Clery i Jolly najpoznatije su voćne purgerice. Rastu na poljima u okolici metropole, a za samo nekoliko sati nakon branja – stižu na štandove. Teško im je odoljeti. Mjerica od pola kilograma slasnih jagodica stoji 15 kuna, javlja HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...