U svojim bijesnim statusima o silovanju, nasilju i vjeri, spominje i Pozdrav suncu, T.K. (25) dobro poznat zadarskoj policiji

U četvrtak je cijeli grad, ali i država ostala u šoku na prizor mladića koji metalnim predmetom, naizgled ničim izazvan, razbija ploče na Pozdrav suncu.

Nakon ovog vandalskog čina povuklo se pitanje tko je taj mladić i što ga je izazvalo da u sred bijela dana počne razbijati jedan od najpoznatijih simbola grada.

25-godišnji T.K. već je bio prijavljivan zbog narušavanja javnog reda i mira, obiteljsko nasilje, krađe, provale, omalovažavanje policijskih djelatnika te kaznena djela povezana s drogom.

Kako neslužbeno doznajemo, T.K. je već zbog kaznenih djela bio u zatvoru, a na njegovom Facebook profilu je vidljivo kako se predstavlja kao nasilnik koji očigledno ima problema s brojnim društveno-političkim pitanjima.

Kako je vidljivo iz njegovih objava kao metu ima brojne političke stranke, ali i državne kompanije. No njegove najpotresnije objave povezane su s njegovim izljevima bijesa i nagovještajima brojnih kaznenih djela koje na neobjašnjiv način povezuje s vjerom.

Pa je tako prva objava koja je vidljiva na njegovu Facebook profilu Thompsonova pjesma Kletva kralja Zvonimira uz koju je uz vrijeđanje žena najavio nasilje i silovanje, ali se i dotakao smrti Isusa Krista. Tu je gnjusnu objavu sa svojih ostalih profila komentirao čak 1911 puta i u jednome od njih stavio i fotografiju iz, kako se čini, svoga doma na kojima su vidljiva vrata na kojima je napisano “Jahve”.

Listanjem njegova profila vidljiva su česta pozivanja na silovanja, ubijanje i nasilje koje redovito završava riječima kao što su “Riječ je Jahve Gospoda nad Vojskama”, “Riječ je moja” te “Amen”.

Poprilično uznemirujuća je i njegova objava iz veljače 2018. godine. Riječ je o statusu u kojem je na, očito sebi svojstven način, povezao nasilje uz vjeru: “Ovako kaže Jahve, Bog nad Vojskama; Rasporit ću trudnu Bludnicu, prosut ću joj utrobu po podu, šutnit ću je niz liticu.”

U istom razdoblju objavljuje i status kojim očigledno povezuje Pozdrav suncu i vjeru: “Ovako kaže Jahve, Bog nad Vojskama; Pozdrav Suncu, zraka koja preli čašu, pade Jeruzalem, Jeruzalem pade!! Dobrodošli u Judeju, zemlju Svetu, Riječ je Jahve Gospoda nad Vojskama.” Može li se ovdje iščitati njegova namjera za počinjeno kazneno djelo, ne možemo biti sigurni s obzirom na to da su sve njegove objave poprilično konfuzne i iz njih nije jednostavno iščitati pravu namjeru. No zanimljivo je kako je tu objavu sam komentirao poveznicom članka s Wikipedije u kojem je tema upravo Pozdrav suncu.

U nizu neobjašnjivih izjava i nejasne struje svijesti svoje mjesto na njegovu profilu našla je i policija. Međutim za promjenu u spomenutoj objavi ne poziva na nasilje, ali i u njemu upliće vjeru i crkvu: “Ako me proguta mrak zbog ovih objava, kao što su već jednom pokušale izdajice Boga svoga, zaposlenici MUP-a. Ne tražite pravdu po stadionima i ne idite brat na brata, ljubi purgera i funcuta, oprosti mu, u istim smo govnima. DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1 JE CRKVA, otpad kršćanstva. Nedilja je SUBOTA, LIVA STRANA JE DESNA, ZEMLJA JE RAVNA, BOZIĆ NIJE 25.12, USKRS JE 23. TRAVNJA I TO JE ROĐENDAN ISUSOV I DAN NEMA 24 SATA. AMEN.”

Iz svega je vidljivo kako ovaj mladić ima problema, no prave razloge ovog čina utvrdit će policija koja ga je nedugo nakon maničnog razbijanja i uhitila.

Za sada je jedino poznato kako je uništen veći broj ploča na instalaciji arhitekta Nikole Bašića, a neslužbene procjene govore kako će se u obnovu Pozdrava suncu morati uložiti i više od pola milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...