Cestitka_Uskrs

U Zadru o prizivu savjesti i zabrani abortusa

Forum žena SDP-a Zadar poziva građane i građanke na javnu tribinu „OD PRIZIVA SAVJESTI DO ZABRANE ABORTUSA“ koja će se održati u Gradskoj knjižnici 11. svibnja 2019. od 10 do 12 sati.

Na tribini izlažu Maja Sporiš, predsjednica Foruma žena SDP-a Hrvatske o SDP-ovom prijedlogu zakona o medicinskom prekidu trudnoće i aktivistkinje udruge Domine Split, Mirjana Kučer i Karmela Šegvić koje će govoriti o prizivu savjesti te o iskustvima aktivistica diljem Europe o napadu konzervativaca na reproduktivna prava.

Sjetimo, prema dostupnim podacima abortus je najnedostupniji u sjeveroistočnom dijelu Hrvatske gdje postoji najveći broj bolnica u kojima su svi/e specijalisti/kinje uložili/e priziv savjesti. Pobačaj stoga, prema podacima, uopće nije moguće obaviti u Vinkovcima, Našicama, Požegi i Virovitici.

Također, od 20 dostupnih specijalista, njih 20 je uložilo priziv savjesti i u zagrebačkom Svetom Duhu, dok je u drugim bolnicama u gradu pobačaj ipak službeno dostupan uz nekoliko liječnika po bolnici s uloženim prizivom.

S druge strane, priziv savjesti nije uložio niti jedan liječnik specijalist u Vukovaru, Karlovcu, Ogulinu, Rijeci, Puli, Gospiću i Kninu.

U Zadru od 9 specijalista, 7 je uložilo priziv savjesti.

Cijena prekida trudnoće, također vidljiva na karti, varira diljem Hrvatske, ali se u prosjeku kreće oko 2500 kuna. Najskuplji su Dubrovnik i Rijeka s okvirnom cijenom od 3000 kn, dok je najjeftiniji abortus moguće obaviti u Bjelovaru za 1870 kn. Slijede Sisak, Zabok, Varaždin i Čakovec koji prekid trudnoće naplaćuju okvirno 2000 kuna.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...