U Zadru osmrtnice za žene preminule zbog liječničkog priziva savjesti, u Rijeci fontana u krvavo crvenoj boji

Uoči četvrtog ‘Hoda za život’ koji se danas održva u Zagrebu, Splitu i Zadru u Rijeci je kao znak protivljenja tom maršu, fontana na Jadranskom trgu osvanula u krvavo crvenoj boji. U Zagrebu je po kretanju marša sa Zrinjevca na tramvajske tračnice u Praškoj ulici nekoliko aktivistica sjelo u znak protivljenja hodu za život.

Kako se navodi na Facebook stranici ‘Obrani pravo na izbor’ crvena boja simbolizira krvlju izboreno pravo na pobačaj.

‘Žene su umirale jer su dogme stavljene ispred njihovog zdravlja. Zbog ideja koje će u subotu “miroljubivo hodati” vašim ulicama. Hod “za život” gazi žene, više puta smo to poručile, prenosi Tportal.

Ako se ne odupremo sada i ovdje, žene će trpjeti još više, riskirati još više da bi preživjele i bile slobodne”, navodi se na stranici uz #crveniotpor iz Rijeke!

Policija je pak zagrebačke aktivistice najprije upozorila da se maknu, a zatim su ih sve podigli i odvezli u policijskom kombiju. Aktivistice su obučene u bijele spavaćice namazane crvenom bojom koja podsjeća na krv. ‘

‘Time pokazujemo što bi se dogodilo da se pobačaj zabrani. Ni država ni crkva ne mogu nam narediti da rađamo’, rekla je jedna aktivistica, prenosi Dnevnik.hr.

U Zadru su pak sinoć uoči Hoda za život osvanule osmrtnice na kojima piše: Vječna uspomena i sjećanje na sve žene preminule zbog liječničkog priziva savjesti i obavljanja pobačaja u nesigurnim uvjetima. Za njih nitko ne hoda’.

Okupljanjem pod geslom “Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu!” na zagrebačkom Zrinjevcu u subotu je započeo četvrti “Hod za život” kojim brojni građani, obitelji s djecom i mladi iskazuju podršku stavu kako “život počinje začećem”, dajući tako glas, kako naglašavaju organizatori, onima čiji se glas ne može čuti – nerođenoj djec

“Četiri tjedna od začeća ima oči, uši, nos…”, “Otkucaji srca djeteta čuju se 21. dan od začeća. Majka tada još ne zna za trudnoću”, “7 tjedana od začeća zijeva”, “Najugroženija manjina u Hrvatskoj nerođena djeca”, tek su neke od poruka na transparentima.

Kordinatorica inicijative za Zagreb Magdalena Krpina Zdilar uoči polaska je kazala kako očekuju dobru zabavu i atmosferu.

Ispred vlade, kaže koordinatorica, poslat će poruke kojima će stati u zaštitu svakog života – majki trudnica, očeva ali prije svega dati glas u obranu onih koji to sami ne mogu, a to su nerođena djeca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...