U Zemuniku osnivanje prvog centra za obuku helikopterskih postrojbi

U saborsku proceduru Vlada je sa sjednice u četvrtak uputila izmjene i dopune Zakona o obrani kojim se uređuje postupak osnivanja međunarodnih vojnih zapovjedništava, odnosno osnivanje centra za obuku helikopterskih posada sa sjedištem u Zemuniku, a uređuje se i normativni okvir te pravila djelovanja u kibernetičkom prostoru za potrebe MORH-a, piše N1.

“Zakonom se uređuje osnivanje međunarodnih zapovjedništava i drugih vojnih tijela sa zadaćom razvoja zajedničkih ciljeva sposobnosti koje su države prihvatile i koje proizlaze iz članstva međunarodnim organizacijama”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Ističe da se odredbe zakona odnose na multinacionalni specijalni zrakoplovni program, odnosno centar za obuku helikopterskih postrojba u Zemuniku.

“Naime, Hrvatska je preuzela NATO cilj sposobnosti koji predstavlja razvoj zračne sastavnice specijalnih snaga. Država domaćin u kojoj će se ustrojiti centar za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća je Hrvatska, sa sjedištem u Zemuniku. Svrha centra je obučiti posade višenamjenskog helikoptera za provedbu nekonvencionalnih zadaća zračnih snaga”, objasnio je te naglasio da je to prvi put da će se u Hrvatskoj formirati jedno takvo zapovjedništvo.

Hrvatska će od SAD-a u tu svrhu dobiti dva nova helikoptera “crni jastreb” u vrijednosti 350 milijuna kuna, “baš u potpori osnivanja tog središta, a u daljnjoj viziji je formirati centar izvrsnosti u Zemuniku”, istaknuo je Krstičević.

Izmjene se donose radi daljnjeg unaprjeđenja obrambenog sustava i sposobnosti Hrvatske vojske u skladu sa strateškim pregledom obrane te se njime uređuje i normativni okvir i pravila djelovanja u kibernetičkom prostoru za potrebe MORH-a i Hrvatske vojske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...