Udruga Biom i Park prirode Vransko jezero zajedno u očuvanju vlažnih livada

Udruga Biom u suradnji s Parkom prirode Vransko jezero započela je s projektom očuvanja vlažnih livada na Vranskom jezeru. Cilj projekta je obnoviti vlažnu livadu na Vranskom jezeru, koja je ugrožena zarastanjem, i zajednički, s Javnom ustanovom Parka prirode Vransko jezero izraditi plan za dugoročno upravljanje vlažnim livadama.

Projekt punog naziva „Preserving wet meadows for birds and plants at Lake Vrana“ započeo je s provedbom u studenom prošle godine, a ovog proljeća očekuju se prvi terenski izlasci i aktivnosti košnje i uklanjanja nepoželjne vegetacije. Projekt financira EuroNatur, neprofitna zaklada utemeljena s ciljem zaštite europske prirodne baštine na više različitih razina, putem natječaja za projekte očuvanja vlažnih staništa.
Projektom se obnavlja vlažna livada koja se nalazi na zapadnoj obali Vranskog jezera, u neposrednoj blizini ornitološke postaje i info-centra Crkvine.

Kroz projekt će se provesti aktivnosti košnje, ručnog uklanjanja nepoželjne vegetacije kojom vlažna livada zarasta i izraditi plan košnje i održavanja vlažnih livada Vranskog jezera. Neke aktivnosti već su započele, a za sada je presađeno raslinje kojim će se stvoriti živica kao vizualna barijera između prometne ceste i livade, čime će se livada zakloniti a pticama stvoriti veći osjećaj sigurnosti.
U ljetnim mjesecima, kada se voda povuče s livade, planira se njezina košnja i ručno uklanjanje nepoželjne vegetacije. Na taj način se vlažna livada održava i vraća joj se ekološka funkcija hranilišta za brojne vrste ptica koje su prisutne na Vranskom jezeru a koje se ne hrane na otvorenoj vodi već na plitko poplavljenim dijelovima (male bijele čaplje, žute čaplje, blistavi ibisi, razne vrste ćurlina…).

„Vlažne livade su od iznimnog značaja kao hranilište za brojne vrste ptica koje se mogu pronaći na Vranskom jezeru, dio kojeg ima i status posebnog ornitološkog rezervata. Obnovom vraćamo njihovu ekološku funkciju za ptice, i značajno doprinosimo bioraznolikosti obalnog dijela Hrvatske”, izjavio je Ivan Budinski, Biomov stručni savjetnik za zaštitu prirode.

Više o značaju vlažnih livada iznosi Maja Ćuže Denona, stručna voditeljica Parka prirode Vransko jezero:
„Staništa vlažnih livada u ornitološkom rezervatu i na području Jasena cilj su očuvanja područja ekološke mreže Natura 2000 „Vransko jezero i Jasen“, te je naša obveza očuvati ta staništa u povoljnom stanju. Vlažne livade nastale su ljudskim aktivnostima, ispašom stoke i košnjom u područjima koja su sezonski poplavljivala. U današnje vrijeme sve je manje stoke, pogotovo na slobodnoj ispaši pa je potrebno osmisliti mjere upravljanja livadama i načine angažiranja dionika koji su nužni za provedbu istih. Očekujemo da će se rezultati ovog projekta u obliku konkretnih aktivnosti uključiti u plan upravljanja Parkom prirode Vransko jezero koji će se za desetogodišnje razdoblje izrađivati u 2019. godini.“

Projektom će se osmisliti program putem kojeg će se valorizirati ovo važno stanište, a građanima pružiti prilika da vlastitim radom učine značajan doprinos zaštiti jednog od naših najljepših parkova prirode.

Suradnja Javne ustanove Park prirode Vransko jezero i Udruge Biom primjer su dobre prakse u zajedničkom djelovanju i očuvanju prirodne baštine. Park prirode Vransko jezero je područje koje u sebi krije još mnoga vrijedna područja, a ovakvi projekti suradnje s javnom ustanovom park štite i otkrivaju svijetu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...