Velika vijest u svijetu tehnologije: Google prekida suradnju s Huaweijem!

Alphabet Inc’s Google, krovna Googleova firma, prekida suradnju s Huaweijem, javio je Reuters pozivajući se na dobro upućeni izvor.

Još uvijek nije riječ o potpunom prestanku poslovanja, ali je svakako velik udarac za azijsku kompaniju koja se posljednjih tjedana našla na udaru Donalda Trumpa.

Huawei će tako izgubiti pristup za nadograđivanje (updejtanje) telefona koji imaju Android. Također, izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu te drugim brojnim aplikacijama.

“Huawei će moći korisiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama”, rekao je izvor za Reuters.

Detalji ovog prekida suradnje još se uvijek dogovaraju u Googleu, piše Reuters.

Iz Huaweija zasad nisu imali komentara.

Huawei će i dalje imati pristup onim Android aplikacijama koje su dostupne kroz Android Open Source Project (AOSP). Drugim riječima, imat će pristup onima koje su označene za slobodno korištenje.

No, Google će prestati pružati bilo kakvu tehničku podršku i suradnju Huaweiu.

Iz Huaweija su već kazali kako su posljednjih nekoliko godina proveli pripremajući plan i razvijajući vlastitu tehnologiju u slučaju da im se blokira korištenje Androida. Neki dijelovi te tehnologije, kako su kazali iz firme, već se koriste u Kini, javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...