Zadarska kompanija u većinskom vlasništvu Ivana Čermaka povlači se sa Zagrebačke burze

Domaće tržište kapitala ostaje bez još jednog izdavatelja; potvrdi li skupština dioničara prijedlog Uprave, sa Zagrebačke burze uskoro slijedi delistiranje dionica zadarskog Tankerkomerca, kompanije u većinskom vlasništvu generala Ivana Čermaka.

U pozivu za skupštinu koja će se održati 18. lipnja u Zadru na dnevnom redu nalazi se samo jedna točka – povlačenje dionica iz redovne kotacije burze. Riječ je o 34.182 dionice u nominalnom iznosu od 1880 kuna.

Dionica bez trgovine

Premda je u vlasništvu Čermaka paket od 63 posto dionica što znači da će odluka proći na skupštini, svi dioničari koji se eventualno usprotive povlačenju s burze bit će obeštećeni, no po kojoj cijeni tek ostaje vidjeti. “Društvo se neopozivo obvezuje od svih dioničara koji su glasovali protiv povlačenja s uvrštenja s Redovnog tržišta Zagrebačke burze otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu.

Pravična naknada će se utvrditi elaboratom procjeni fer vrijednosti dionice revidiranim od strane neovisnog ovlaštenog revizora”, pojašnjava tvrtka na čijem je čelu nekadašnji direktor Zagrebačke burze Roberto Motušić. Naime, u slučaju nelikvidnosti dionice kakva je Tankerkomercova koja je zadnji puta protrgovana u ožujku 2018. za 206 kuna, Zakon o tržištu kapitala nalaže da se fer cijena utvrđuje elaboratom koji potpisuje ovlašteni revizor.

Ključ je marina Zadar

Nakon što odluka o delistiranju bude povučena s burze, svi dioničari koji se s njom ne slažu obeštećenje mogu tražiti u roku tri mjeseca od upisa odluke u sudski registar. Otkupom bankarskih potraživanja i udjela malih dioničara posrnuli Tankerkomerc kupila je Čermakova tvrtka Crodux Derivati Dva 2018. nakon višegodišnje suradnje s terminalom u Gaženici.

Uz terminal, glavni biznis je nautički turizam, konkretno marina Zadar koja se s državom tuži oko koncesije, a koju je dugo “mjerkao” turski Dogus.  Čermak je najavio ulaganja u energetiku i turizam od najmanje 65 milijuna eura te zapošljavanje 500 ljudi.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...