Želite uštedjeti? Ignorirajte svoj pametni telefon tijekom kupovine u trgovinama

Svi to radimo. Dok hodamo kroz trgovine i trgovačke centre, jednom rukom guramo kolica za kupovinu, a drugom držimo pametni telefon. No, jeste li svjesni da zbog toga gubite novac?

Nedavno objavljeno istraživanje Sveučilišta Farfield upozorava kako bismo trebali zaboraviti na pametni telefon dok smo u kupovini. Naime, utvrdili su kako ljudi koji gledaju u zaslon svog pametnog telefona tijekom kupovine češće donose impulzivne odluke i kupuju stvari koje nisu planirali.

Istraživači su analizirali podatke 2600 kupaca iz SAD-a i otkrili kako su kupci koji su koristili svoje telefone za slušanje glazbe, razgovor, dopisivanje ili pak pregledavanje društvenih mreža, češće kupili predmete koje nisu planirali kupiti. Posebno je zanimljivo kako su se u košaricama i kolicima češće našli predmeti koji ugađaju, nego koji su praktični. Tako su kupci s pametnim telefonima kupovali čokoladu, grickalice, igračke i elektroničke uređaje.

Istraživači upozoravaju kako kupci često nisu svjesni tih negativnih posljedica korištenja pametnih telefona, ali ni ne obraćaju pozornost na potencijalne uštede kupovinom na akciji oglašenoj u samoj trgovini.

Međutim, ako kupci koriste svoje pametne telefone kao asistente u kupovini (provjeravaju popis, uspoređuju cijene, traže kupone i popuste), puno su svjesniji što kupuju i po kojoj cijeni.

Korištenje pametnih telefona u trgovini je dvosjekli mač za kupce jer ovisi o tome kako se telefon koristi. Mislim da bi prodavatelji mogli iskoristiti ove navike kako bi kupcima ponudili posebne popuste kroz aplikacije za prikupljanje kupona. No, čak i ako koriste svoj pametni telefon kao asistenta u kupovini, većina se u nekom trenutku prebaci na uobičajeno korištenje, upozorava voditelj studije Michael Sciandra sa Sveučilišta Fairfield.

I što bi onda kupci trebali napraviti? Žele li uštedjeti i kontrolirati što kupuju, trebali bi ostaviti pametni telefon u džepu ili torbi i popis za kupovinu raditi na klasičan način – uz pomoć papira i olovke, piše Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...