Apple je pokleknuo! Ako imate iPhone i iPad nalazite se u potencijalnoj opasnosti

Izraelska forenzička kompanija Cellebrite objavila je da ima mogućnost otključati bilo koji iOS uređaj sve do njegove verzije 12.3, ujedno i posljednje. Ukratko, svaki iPhone i iPad ipak mogu biti otključani, iako je Apple često naglašavao da su njegovi uređaji “neprobojni”, do te mjere da ni FBI nije mogao “zaviriti” u njih.

“Jedini organima reda nudimo pouzdani način da otključaju Appleove mobilne uređaje te dođu do ključnih informacija i dokaza”, naglasili su iz Cellebrite prilikom promocije alata UFED Premium.

Nije to prvi put da Cellebrite nudi slične alate, ali prvi put je da može otključati apsolutno sve iOS uređaje. To znači da su Appleovi napori pali u vodu pa će u toj kompaniji morati pronaći način kako poboljšati zaštitu, kako alati “treće strane” ne bi mogli činiti nešto slično.

Naime, to je problematično jer Cellebrite svoje alate ne nudi ekskluzivno policiji, vojsci ili agencijama koje se bave sigurnosti građana, već ih za stotinjak američkih dolara može kupiti bilo tko. Nije ni to sve, Cellebrite ima konkurenta u Grayshiftu, koji se također hvali da otključava praktički sve iOS uređaje, s iznimkom nekoliko iOS 12 verzija.

Samim time, jasno je da se u potencijalnoj opasnosti nalazi oko 1,4 milijardi korisnika iPhonea i iPada jer pristup u njihove uređaje može imati bilo tko, ako mu ima fizički pristup.

“Kod kupovine provodimo sigurnosne provjere i ne može baš bilo tko kupiti naše proizvode”, brane se u Cellebrite, ali činjenica da se ti alati mogu pronaći u e-trgovinama “diljem interneta” pobija tu tvrdnju.

Inače, upravo je FBI iskoristio alate koje nudi Cellebrite kako bi 2016. “upao” u iPhone 5c u vlasništvu terorista Syeda Rizwana Farooka, odgovornog za napade u San Bernardinu godinu prije. Tad su bili ponukani koristiti te alate jer je Apple odbio svaki zahtjev da omogući pristup u taj uređaj.

I time je konstantno oglašavao razinu privatnosti svojih korisnika, posebno u odnosu na bitno “propusniji” Android, no sad je i iOS u nezahvalnoj situaciji. Barem dok Apple ne nađe rješenje…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...