Brz i lagan vikend recept: Rolada s malinama koju će voljeti i klinci i mame

Ako tražite fin, brz, lagan i oku dopadljiv desert s kojim ćete iznenaditi ukućane i prijatelje, odgovor je biskvitna rolada sa svježim malinama i finim tučenim slatkim vrhnjem.

Osim što prekrasno izgleda, nevjerojatno je ukusna i osvježavajuća, idealna za toplije dane i sezonu malina pred nama.

Za biskvit

6 jaja (sobne temperature)
200 g šećera
½ žličice ekstrakta vanilije
120 g glatkog brašna
šećer za valjanje rolade

Punjenje

125 g džema od malina
500 ml slatkog vrhnja
3 žlice šećera u prahu
½ žličice ekstrakta vanilije
300 g svježih malina

Za ukrašavanje

šećer u prahu ili malo tučenog slatkog vrhnja
nekoliko svježih malina

Priprema

1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke izmiksajte u lagani snijeg, dodajte polovicu šećera (100 g) i izmiksajte do kraja.

2. U drugoj zdjeli izmiksajte žumanjke s ostatkom šećera (100 g) i ekstraktom vanilije (možete staviti i vanilin šećer). Miksajte dok smjesa ne udvostruči volumen. Dodajte dio tučenih bjelanjaka pa pažljivo umiješajte špatulom. Ponovite to još dva puta dok ne umiješate sve bjelanjke.

3. Sad dio po dio dodajte brašno i svaki put pažljivo izmiješajte. Istresite smjesu na pleh (od pećnice) koji ste prekrili papirom za pečenje, poravnajte špatulom pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190°C i pecite između 8 i 12 minuta.

4. Pečeni biskvit prebacite na čistu kuhinjsku krpu koju ste posuli šećerom pa još vruće zamotajte u rolu. Pustite da se ohladi na rešetki za hlađenje.

5. Pripremite kremu za punjenje: ako vam je džem od malina pregust, dodajte mu žlicu vode pa ga dobro izmiješajte. Istucite slatko vrhnje u čvršći šlag (dodajte mu šećer u prahu i ekstrakt vanilije). Dio malina lagano zrobite vilicom pa umiješajte u tučeno vrhnje, a dio ostavite cijelima.

6. Ohlađeni biskvit razvaljajte, premažite ga džemom od malina, potom ga premažite kremom od vrhnja i malina, pospite cijelim malinama pa zamotajte roladu. Stavite na pladanj i na hlađenje najmanje 2 sata.

7. Ohlađenu roladu pospite šećerom u prahu ili je premažite s malo tučenog slatkog vrhnja i ukrasite malinama.

Rolade s tučenim vrhnjem i voćem su oduvijek pun pogodak, zar ne – piše Zadovoljna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...