Četiri mita o punjenju mobitela i laptopa u koje trebate prestati vjerovati

Punjenje mobitela jedna je od obaveza koja ispunjava našu svakodnevicu, a trajanje baterije problem je koji muči mnoge vlasnike pametnih telefona. Postoje brojna uvjerenja o tome kako očuvati bateriju i kako pravilno puniti uređaj, no nisu baš sva od njih točna. BrightSide je izdvojio nekoliko mitova o punjenju mobitela i otkrio jesu li zaista točni.

Mit br. 1: Ne biste trebali puniti mobitel preko noći

Zahvaljujući modernim litij-ionskim baterijama, možete puniti mobitel preko noći. Takve se baterije prestaju puniti kad je baterija potpuno puna, stoga se ne morate bojati da će se vaš uređaj zapaliti ili pokvariti.
Jedina stvar o kojoj biste mogli povesti računa je pregrijavanje telefona. Budući da to može naštetiti mobitelu, možda nije najbolja ideja puniti mobitel cijelu noć baš svake noći.

Mit br. 2: Mobitel treba isprazniti do kraja

Govoreći o litij-ionskim baterijama, valja istaknuti kako one imaju ograničen broj ciklusa punjenja. Jedan ciklus punjenja podrazumijeva punjenje uređaja od nula do 100 posto. Ako punite bateriju od 90 do 100 posto, koristite samo 1/10 ciklusa. Kako ne biste gubili jedan puni ciklus, bolje je da punite uređaj nekoliko puta dnevno ako možete. Prema mišljenju stručnjaka, baterija će raditi dulje ako ju održavate na 40 do 80 posto napunjenost.

Mit br. 3: Punjač ne biste trebali držati uključen u struju

Iako nas većina ima naviku držati punjač uključen u utičnici cijelo vrijeme kako ga ne bismo izgubili, savjet je da ih isključujemo iz struje kako ne bi došlo do požara uslijed eventualnog strujnog udara. Istina je da se takve situacije rijetko događaju, osobito u gradovima, pa se te mjere opreza ne morate slijepo pridržavati.

Ipak, postoje četiri situacije u kojima je potrebno punjač isključivati iz struje nakon punjenja:

1. Ako vaša kuća nema zaštitu od udara munje pa često dolazi do strujnih udara.

2. Ako imate kućne ljubimce jer oni mogu gristi kabel pa je bolje držati ga isključen.

3. Ako vašim susjedima curi voda.

4. Ako vam se punjač pregrijava i zuji prilikom punjenja. U tom slučaju je najbolje zamijeniti ga novim jer može štetiti i samoj bateriji.

Dakle, na vama je da odlučite želite li punjač držati uključenim u struju ili ne.

Mit br. 4: Laptop neće raditi ispravno ako je stalno spojen na punjač

Isto pravilo koje vrijedi za mobitel vrijedi i za laptop. Moderna baterija blokira punjenje kada dosegne maksimum, ali stručnjaci preporučuju da laptop u potpunosti praznite samo jednom mjesečno. Pregrijavanje uređaja ili rad u lošim uvjetima češće su uzroci oštećenja pa kvar nastaje kao posljedica pogreške korisnika, a ne držanja laptopa na punjaču.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...