Do kraja ove godine Tele2 odlazi iz Hrvatske; Šveđani za 220 milijuna eura prodali hrvatsku podružnicu

Tele2 će do kraja godine otići iz Hrvatske. United grupa, najveći konkurent Deutsche telekoma i A1 Telekoma Austrija kupila je za 1,6 milijardi kuna (220 milijuna eura) trećeg mobilnog operatera u Hrvatskoj od švedske matice Tele2 AB.

Transakciju još trebaju odobriti regulatori jer United grupa posjeduje i televizijske kuće Novu TV i N1. No, ne očekuje se da će to biti prepreka za zaključivanje transakcije.

Vijest o novom pokušaju širenja United grupe na hrvatsko tržište, koja je pokušavala kupiti niz manjih operatera natječući se za njih s HT-om i A1 Hrvatska, dolazi mjesec dana prije nego što HT treba AZTN-u dostaviti dokumentaciju o procjeni vrijednosti Optima telekoma i planiranom postupku prodaje. HT, naime, prema odluci AZTN-a, a u svoje i ime najvećeg Optimina dioničara Zagrebačke banke, mora u siječnju 2020. započeti prodaju Optime.

S obzirom na to da su glavni konkurenti Tele2, a riječ je o HT-u i A1, snažno investirali u fiksne mreže, gdje se ostvaruje veći prihod po korisniku nego u mobilnim komunikacijama i vidi više prostora za rast, od trećeg operatera se očekivao sličan potez.

Međutim, Šveđani tome nisu bili skloni. Sada se očekuje da će United grupa, uz Tele2, u portfelj dodati i Optima telekom te početi raditi na konsolidaciji trećeg igrača u Hrvatskoj, ali i svojih telekom operacija u Jadranskoj regiji.

United grupa samo u telekom poslovanju vlasnik je Total TV-a u Sloveniji, Srbiji, BiH i Makedoniji, zatim Telemacha u Sloveniji, BiH i Crnoj Gori te SBB telekoma u Srbiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...