Dunja Mazzocco Drvar otkriva dokad će trajati prvi ovogodišnji toplinski val

Ponedjeljak je prvi dan prvog ovogodišnjeg toplinskog vala. Iako ga Državni hidrometeorološki zavod do ponedjeljka u podne još nije proglasio, prema drugim kriterijima on je itekako nastupio, pojašnjava za tportal meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar. Otkriva nam i kada će temperature zraka izaći iz ‘crvenog’.

Mazzocco Drvar kaže da se ovim vrućinama u lipnju ne bismo trebali previše čuditi. Naime, najveći problem je to što su vrućine ove godine došle izrazito naglo.

Kaže da ako se lipanj nastavi u ovom tonu, a misli da hoće, tada će razlika u srednjim maksimalnim temperaturama između svibnja i lipnja biti deset stupnjeva. ‘To mi se činilo jako puno, no onda sam išla gledati u povijest i našla masu podataka da nije tako. Takve razlike imamo dosta često, doduše ne između svibnja i lipnja, već češće u rano proljeće i na prijelazu iz jeseni u zimu’, pojašnjava Mazzocco Drvar.

Je li ovo toplinski val? DHMZ ga nije proglasio, ali…

Pitamo ju svjedočimo li prvom toplinskom valu ove sezone? Odgovor na to pitanje nije baš jednostavan. Naime, Državni hidrometeorološki zavod ima svoje kriterije za proglašenje toplinskog vala i on ga nije proglasio.

‘Oni ovo ne smatraju toplinskim valom jer rade po kriteriju apsolutnih maksimalnih temperatura. Imaju određeni prag koji su odredili na temelju nekih povijesnih i zdravstvenih podataka. Dakle, gledaju kako nekakve temperature utječu na ljudski organizam bez obzira je li jučer bilo milijun stupnjeva u minusu, a sutra milijun u plusu’, karikira Mazzocco Drvar.

Njihov je dakle kriterij klimatološko-medicinski i, prema trenutnoj situaciji, oni ne vide problem za ljudski organizam. Ipak, ako gledamo druge kriterije za proglašenje toplinskog vala, koji vrijede u većini zapadnog svijeta, s ponedjeljkom smo ušli u prvi dan jednog od njih.

‘Prema tom kriteriju, toplinski val proglašava se kada temperatura zraka pet dana zaredom za pet stupnjeva premašuje prosječne vrijednosti. Po njemu, danas ulazimo u toplinski val koji će trajati pet, šest dana. Vidjet ćemo kako će izgledati vikend. Možemo reći da smo ušli u prvi toplinski val ove godine’, otkriva meteorologinja RTL-a. Dodaje da toplinski valovi u lipnju nisu rijetkost i da se, ako gledamo period od deset godina, pojavljuju tijekom sedam ili osam godina.

Kada se vraćamo u prosjek?

Do kraja tjedna će, otkriva, biti sunčano i vruće, a temperature će još malo rasti.

‘Sada se povećava vlaga i imat ćemo neugodniji tjedan. Sunce piči, idemo prema ljetnom solsticiju, kada je snaga sunca najjača. Kožu treba prilagoditi tome. Imali smo manjak sunca i sada je, kada je najjače, naglo stiglo’, upozorava Mazzocco Drvar.

Odahnuti možemo tek negdje na prijelazu s nedjelje na ponedjeljak, kada se vraćamo u ‘pristojne ljetne uvjete’, javlja Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...