Hoće li se vrijeme napokon smiriti? Vakula objavio prognozu za sljedeći tjedan

Jučer je bio prvi dan klimatološkog ljeta.

No u Hrvatsku još uvijek nije stiglo ljetno vrijeme. Kako su meteorolozi i najavljivali, iako su u kopneni dio Hrvatske stigle prilično visoke temperature, nastavilo se promjenjivo vrijeme.

Na Jadranu su temperature ponegdje bile i deset Celzijevih stupnjeva niže nego na kopnu, a u srednjoj i južnoj Dalmaciji prevladavalo je tmurno vrijeme s kišom.

Meteorolog Zoran Vakula u novoj prognozi za HRT otkriva što nas čeka u tjednu pred nama i kada će se vrijeme napokon smiriti te približiti ljetnim uvjetima.

Promjenjivo vrijeme s mnogobrojnim oblacima i mjestimičnim pljuskovima  nastavit će se sve do srijede, kada se očekuje sve više sunca, a osobito od četvrtka, kada je napokon sve veća vjerojatnost dugotrajnijeg stabilnijeg razdoblja.

Od četvrtka će vrijeme biti sunčano i iznadprosječno toplo, a ponegdje čak i vruće. S njim će rasti i UV indeks pa treba biti oprezan s izlaganjem na suncu od 11 do 17 sati te se zaštititi od sunčevih zraka.

Detaljnu prognozu za dane pred nama donosi Dragoslav Dragojlović iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Prognoza za nedjelju

U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom. Vjetar većinom slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 14 °C, a najviša dnevna između 21 i 23 °C.

Malo toplije će biti u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme s promjenljivom naoblakom. Ponegdje će biti kiše, pa i u obliku lokalnih pljuskova. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar.

U gorskom krajevima i unutrašnjosti Istre promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom, pa i pljuskovima s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti izraženiji. Na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano. Uz obalu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita ujutro na udare i olujna. Jutarnja temperatura od 9 do 13 °C, uz obalu između 14 i 18 °C, a najviša dnevna uglavnom od 22 do 25 °C, u gorju malo niža.

U Dalmaciji djelomice sunčano, a u njezinoj unutrašnjosti, uz umjeren i jak razvoj oblaka, mjestimice može biti pljuskova i grmljavine. Puhat će slaba do umjerena bura, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 17 °C, a najviša dnevna između 22 i 25 °C.

Malo manje toplo, uz veću vjerojatnost za kišu bit će na oblačnijem jugu Hrvatske, uz slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak.”

Do srijede nestabilno, pa sunčanije i toplije, ponegdje vjerojatno i vruće…

“Do sredine idućeg tjedna u unutrašnjosti i dalje promjenljivo i nestabilno, ali postupno sve toplije. Uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom, osobito u poslijepodnevnim satima. Prema kraju tjedna sunčanije i još toplije.

Na Jadranu do srijede neće biti posve stabilno, pa su povremeno mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Od četvrtka pretežno sunčano i toplo. U ponedjeljak će u početku puhati slaba do umjeren bura i sjeverozapadnjak, koji će okrenuti na umjereno jugo i jugozapadnjak, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...