Kazneno prijavljeni Miletić i dvojica pomagača, Hotele Zadar oštetili za 15 milijuna kuna

Zadarska policija je u petak protiv trojice muškaraca (68, 65 i 48 godina), koje sumnjiči da su prije devet godina oštetili jedno dioničko društvo za gotovo 15 milijuna kuna, županijskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijava zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Kaznene prijava je podnesena nakon opsežnoga kriminalističkoga istraživanja do kojeg je došlo nakon što su trgovački sud, a potom i Visoki trgovački sud 2016. pravomoćnom presudom poništili odluku o dokapitalizaciji te je vlasništvo nad dioničkim društvom vraćeno u prvotno stanje.

Riječ je o tvrtki Hoteli Zadar, a kazneno su prijavljeni većinski vlasnik Milan Miletić, nekadašnji direktor Ivan Dević i član uprave Denis Fudurić.

U priopćenju PU zadarske se navodi, kako se 68-godišnjaka sumnjiči da je kao direktor dioničkog društva u dogovoru s 65-godišnjim većinskim vlasnikom društva te 48-godišnjim članom uprave društva – savjetnikom direktora, tijekom studenoga 2010. s ciljem pribavljanja znatne materijalne koristi 65-godišnjem većinskom vlasniku, predložili donošenje odluke o dokapitalizaciji d.d.-a emitiranjem 80 tisuća novih dionica po cijeni od 10 kuna po dionici, iako se u tada dionicama trgovalo po cijeni od oko 200 kuna. Istodobno su predlagali da se upis novoemitiranih dionica omogući isključivo 48-godišnjem savjetniku – članu uprave, dok su onemogućili upis ostalim dioničarima.

Nakon toga su 68-godišnjak i 65-godišnjak kao većinski dioničari na glavnoj skupštini dioničara predloženu odluku o povećanju temeljnog kapitala i izglasali. U skladu s donesenom odlukom, 48-godišnji savjetnik je uplatio 800.000 kuna za kupnju svih 80.000 novoemitiranih dionica dioničkog društva, čime je stekao 34 posto vlasništva nad društvom, čija je procijenjena vrijednost imovine u tom trenutku iznosila više od 121.500.000 kuna. Novčani iznos je savjetnik posudio od 65. godišnjeg većinskog vlasnika.

Također, temeljem dogovora, 48-godišnjak je u travnju 2011. godine vlasništvo nad 80.000 dionica prenio na 65-godišnjaka da bi na taj način zatvorio spomenutu pozajmicu.

Na taj način 65-godišnjak je za iznos od 800.000 kuna stekao dodatno vlasništvo na društvom, da bi u tom trenutku držao 76 posto dionica d.d.-a, čime je stekao apsolutnu mogućnost donošenja svih kapitalnih odluka za društvo (promjena statuta društva, prodaja nekretnina, imenovanje nadzornog odbora i dr.).

Nakon žalbe malih dioničara, nadležni trgovački sud, kao i Visoki trgovački sud tijekom 2016. godine su pravomoćnom presudom poništili odluku o dokapitalizaciji te je vlasništvo nad dioničkim društvom vraćeno u prvotno stanje.

Protiv trojice Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena je kaznena prijava zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...