Laki i fini recept nedjeljom; Brzi kolač s marelicama koji će vas oboriti s nogu

Marelicu mnogi nazivaju kraljicom ljetnog voća. Sezona ove ukusne voćke traje kratko i zato je iskoristite maksimalno. Osim nezaobilaznog pekmeza, od nje možete raditi i ukusne deserte. U nastavku pronađite jedan jednostavan recept za brzi kolač s marelicama.

Sastojci

– 4 jaja
– 15 dag mljevenih badema
– 10 dag oštrog brašna
– 10 dag maslaca
– 10 dag kristalnog šećera
– 2 male žlice praška za pecivo
– malo krušnih mrvica za posipavanje protvana

Priprema

1. Dobro operite marelice, izvadite koštice iz njih te ih narežite na manje komade.Protvan za pečenje kolača (oblik po želji) namažite maslacem te pospite krušnim mrvicama.

2. Otopite maslac na laganoj vatri. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i bademe. U drugoj posudi 5 minuta mikserom tucite cijela jaja sa šećerom.

3. Rashlađen maslac (ne smije biti topao, mora biti barem mlak) lagano dodajte u smjesu jaja i šećera. Zatim u to lagano umiješajte brašno, bademe i prašak za pecivo.

4. Ulijte smjesu u protvan i po vrhu rasporedite narezane marelice. Stavite kolač u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite otprilike 30 minuta. Kolač je gotov kada se počne odvajati od rubova protvana i kada na vrhu poprimi zlatnožutu boju. Za svaki slučaj čačkalicu zabodite u sredinu kolača i to u dio u kojem nema marelica kako biste bili sigurni da je pečen. Ako čačkalica iz njega izađe suha, kolač slobodno izvadite iz pećnice.

Savjet

Bademe možete zamijeniti lješnjacima ili orasima, a možete ih i potpuno izostaviti. U tom slučaju povećajte količinu brašna potrebnog za izradu kolača na 20 dag, piše Zadovoljna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...