podaci Ministarstva pravosuđa

Lani otvoreno tisuću tvrtki više nego u 2017., najveći boom u Zadru i Bjelovaru

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Nakon što je portal gradonacelnik.hr, temeljem podataka Ministarstva gospodarstva i Hrvatske obrtničke komore, analizirali pozitivne trendove na obrtničkoj sceni, te utvrdili da je najviše obrtnika u otočkim gradovima a najveći rast bilježi Grad Dubrovnik, odlučili smo provjeriti kakva je situacija sa poduzetnicima, odnosno trgovačkim društvima.

Kao i kod obrtnika, uočljiv je rast broja novoosnovanih tvrtki, pa ih je tako prošle godine osnovano 14.267, gotovo tisuću više nego 2017. Ukupno, pokazuju podaci DZS-a, upravo su trgovačka društva na kraju prošle godine činila većinu registriranih poslovnih subjekata u Hrvatskoj. Od 149.973 aktivnih poslovnih subjekata, čak 126.982 su trgovačka društva.

Kao i uvijek, analizirali smo situaciju i trendove po gradovima, odnosno – ovaj put – ispostavama Trgovačkih sudova  na kojima su trgovačka društva osnovana.

A podaci koje smo dobili iz Ministarstva pravosuđa pokazuju kako je najviše trgovačkih društava u prošloj godini, nakon Zagreba, registrirano u Splitu – njih 1.680, potom Rijeci – 1.348, te Pazinu – 1.155. Slijede Trgovački sudovi u Osijeku – 1.123, Varaždinu – 973, Zadru  730 i Bjelovaru – 381.

A upravo Zadar i Bjelovar bilježe najveći rast broja novoosnovanih poduzeća u posljednjih godinu dana – 14,4 i 12,7 posto. Treći je po rastu broja novih tvrtki Split – 10,8 posto, slijede Zagreb, Osijek, Varaždin, Pazin i Rijeka.

Zadar – grad dinamičnog i agilnog poduzetništva

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić ističe kako je ovo već treća godina zaredom u kojoj svi gospodarski pokazatelji na području Grada Zadra kontinuirano i značajnije rastu pa je Zadar danas, kaže, grad dinamičnog i agilnog poduzetništva.

‘Raste broj novoosnovanih tvrtki, ali raste i broj novozaposlenih, rastu i prihodi, posebno oni od prodaje u inozemstvu. Sve to govori kako su većim dijelom zadarske tvrtke svojim proizvodima i uslugama, a ponajprije dugoročnim poslovnim planiranjem, uspjeli odgovoriti izazovu gospodarske krize i danas svoj razvoj grade na zdravim osnovama. Također, pokazuju i sposobnost prilagodbe i spremnosti za konkuriranje europskom tržištu što se potvrđuje visokim rastom izvoza roba i usluga. Raduje što rast bilježe različite grane gospodarstva – ne samo turizam i trgovina, nego i prerađivačka industrija, prijevoz i skladištenje, građevinarstvo…’, ističe Dukić i navodi kako su ove godine dovršili investiciju vrijednu preko 6 milijuna kuna, osiguranu EU fondovima, za preuređenje postojećeg poduzetničkog inkubatora, te njegovo opremanje novim sadržajima i opremom.

‘Investirali smo u coworking prostor, informatičke učionice i konferencijske sale, 3D laboratorij, fotonaponske elektrane, raznu IK opremu i softver, ali i lounge bar za korisnike, prostor za sastanke… U pripremi je izgradnja novog specijaliziranog inkubatora za sektore visoke dodane vrijednosti koji bi pružao usluge i davao podršku startup-ovima, te malim i srednjim poduzetnicima koji razvijaju inovativne proizvode i gaje pristup poduzetništvu utemeljen na znanju i inovacijama. Za njega imamo osiguranih nešto više od 22 milijuna kuna kroz ITU mehanizam’, kaže Dukić.

Grad Zadar je EU sredstvima, u partnerstvu s Obrtničkom komorom,  uredio i COIN Zadar vrijedan 5,1 milijun kuna. Taj prvi zadarski pokretač coworking scene znatno je olakšao pokretanje vlastitog posla, osobito u samostalnim djelatnostima različitih struka vezanih uz ICT.

U suradnji sa zadarskim sveučilištem, a sredstvima projekta prekogranične suradnje, uložili su oko  320.000 kuna u uređenje i opremanje prostora Code Hub. On je namijenjen studentima, IT poduzetnicima i ostalim ciljanim skupinama. U prostoru se okupljaju različiti korisnici poput polaznika Stručnog studija informacijskih tehnologija i drugih studijskih programa, korisnici usluga studentskog smještaja, IT poduzetnici, predstavnici potpornih institucija i drugi zainteresirani.

Code Hub Zadar mjesto je za razmjenu ideja, učenje, razvoj projekata, poticanje poduzetništva i suradnju. To je središnja lokalna točka okupljanja IT sektora, mjesto koje povezuje znanstvenu zajednicu i poslovni sektor, te stimulira i generira razvoj inovativnih ideja.

Nedavno je krenula i izgradnja 24,4 milijuna kuna vrijednog Centra kreativnih industrija s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji koji će podići konkurentnost navedenog sektora gospodarstva.

‘S druge strane, naša gradska uprava kontinuirano provodi mjere poticanja lokalnog poduzetništva kroz subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite, ciljane poticaje u poljoprivredi, očuvanju tradicijskih obrta.

Konačno, sustavno ulažemo i u mlade, učenike i studente, kroz stipendiranje posebno deficitarnih zanimanja. Razvijamo učeničke centre izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku, širimo sadržaje izvannastavnih aktivnosti. Ulaganje u znanost, znanje i stručne vještine jedino je jamstvo uspješnog poduzetništva, gospodarskog rasta i profesionalnog razvoja. A to ulaganje je kontinuirano, trajno, i mora biti spremno prilagoditi se zahtjevima globalnog tržišta. Veliki je posao pred svima nama…’, ističe Dukić.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar