Lani otvoreno tisuću tvrtki više nego u 2017., najveći boom u Zadru i Bjelovaru

Nakon što je portal gradonacelnik.hr, temeljem podataka Ministarstva gospodarstva i Hrvatske obrtničke komore, analizirali pozitivne trendove na obrtničkoj sceni, te utvrdili da je najviše obrtnika u otočkim gradovima a najveći rast bilježi Grad Dubrovnik, odlučili smo provjeriti kakva je situacija sa poduzetnicima, odnosno trgovačkim društvima.

Kao i kod obrtnika, uočljiv je rast broja novoosnovanih tvrtki, pa ih je tako prošle godine osnovano 14.267, gotovo tisuću više nego 2017. Ukupno, pokazuju podaci DZS-a, upravo su trgovačka društva na kraju prošle godine činila većinu registriranih poslovnih subjekata u Hrvatskoj. Od 149.973 aktivnih poslovnih subjekata, čak 126.982 su trgovačka društva.

Kao i uvijek, analizirali smo situaciju i trendove po gradovima, odnosno – ovaj put – ispostavama Trgovačkih sudova  na kojima su trgovačka društva osnovana.

A podaci koje smo dobili iz Ministarstva pravosuđa pokazuju kako je najviše trgovačkih društava u prošloj godini, nakon Zagreba, registrirano u Splitu – njih 1.680, potom Rijeci – 1.348, te Pazinu – 1.155. Slijede Trgovački sudovi u Osijeku – 1.123, Varaždinu – 973, Zadru  730 i Bjelovaru – 381.

A upravo Zadar i Bjelovar bilježe najveći rast broja novoosnovanih poduzeća u posljednjih godinu dana – 14,4 i 12,7 posto. Treći je po rastu broja novih tvrtki Split – 10,8 posto, slijede Zagreb, Osijek, Varaždin, Pazin i Rijeka.

Zadar – grad dinamičnog i agilnog poduzetništva

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić ističe kako je ovo već treća godina zaredom u kojoj svi gospodarski pokazatelji na području Grada Zadra kontinuirano i značajnije rastu pa je Zadar danas, kaže, grad dinamičnog i agilnog poduzetništva.

‘Raste broj novoosnovanih tvrtki, ali raste i broj novozaposlenih, rastu i prihodi, posebno oni od prodaje u inozemstvu. Sve to govori kako su većim dijelom zadarske tvrtke svojim proizvodima i uslugama, a ponajprije dugoročnim poslovnim planiranjem, uspjeli odgovoriti izazovu gospodarske krize i danas svoj razvoj grade na zdravim osnovama. Također, pokazuju i sposobnost prilagodbe i spremnosti za konkuriranje europskom tržištu što se potvrđuje visokim rastom izvoza roba i usluga. Raduje što rast bilježe različite grane gospodarstva – ne samo turizam i trgovina, nego i prerađivačka industrija, prijevoz i skladištenje, građevinarstvo…’, ističe Dukić i navodi kako su ove godine dovršili investiciju vrijednu preko 6 milijuna kuna, osiguranu EU fondovima, za preuređenje postojećeg poduzetničkog inkubatora, te njegovo opremanje novim sadržajima i opremom.

‘Investirali smo u coworking prostor, informatičke učionice i konferencijske sale, 3D laboratorij, fotonaponske elektrane, raznu IK opremu i softver, ali i lounge bar za korisnike, prostor za sastanke… U pripremi je izgradnja novog specijaliziranog inkubatora za sektore visoke dodane vrijednosti koji bi pružao usluge i davao podršku startup-ovima, te malim i srednjim poduzetnicima koji razvijaju inovativne proizvode i gaje pristup poduzetništvu utemeljen na znanju i inovacijama. Za njega imamo osiguranih nešto više od 22 milijuna kuna kroz ITU mehanizam’, kaže Dukić.

Grad Zadar je EU sredstvima, u partnerstvu s Obrtničkom komorom,  uredio i COIN Zadar vrijedan 5,1 milijun kuna. Taj prvi zadarski pokretač coworking scene znatno je olakšao pokretanje vlastitog posla, osobito u samostalnim djelatnostima različitih struka vezanih uz ICT.

U suradnji sa zadarskim sveučilištem, a sredstvima projekta prekogranične suradnje, uložili su oko  320.000 kuna u uređenje i opremanje prostora Code Hub. On je namijenjen studentima, IT poduzetnicima i ostalim ciljanim skupinama. U prostoru se okupljaju različiti korisnici poput polaznika Stručnog studija informacijskih tehnologija i drugih studijskih programa, korisnici usluga studentskog smještaja, IT poduzetnici, predstavnici potpornih institucija i drugi zainteresirani.

Code Hub Zadar mjesto je za razmjenu ideja, učenje, razvoj projekata, poticanje poduzetništva i suradnju. To je središnja lokalna točka okupljanja IT sektora, mjesto koje povezuje znanstvenu zajednicu i poslovni sektor, te stimulira i generira razvoj inovativnih ideja.

Nedavno je krenula i izgradnja 24,4 milijuna kuna vrijednog Centra kreativnih industrija s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji koji će podići konkurentnost navedenog sektora gospodarstva.

‘S druge strane, naša gradska uprava kontinuirano provodi mjere poticanja lokalnog poduzetništva kroz subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite, ciljane poticaje u poljoprivredi, očuvanju tradicijskih obrta.

Konačno, sustavno ulažemo i u mlade, učenike i studente, kroz stipendiranje posebno deficitarnih zanimanja. Razvijamo učeničke centre izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku, širimo sadržaje izvannastavnih aktivnosti. Ulaganje u znanost, znanje i stručne vještine jedino je jamstvo uspješnog poduzetništva, gospodarskog rasta i profesionalnog razvoja. A to ulaganje je kontinuirano, trajno, i mora biti spremno prilagoditi se zahtjevima globalnog tržišta. Veliki je posao pred svima nama…’, ističe Dukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...