Marko Vučetić: “Premijer ne želi da Grabar Kitarović dobije još jedan mandat, ona je najnepoželjniji kandidat HDZ-a”

U emisiji Narodni trg na 97,2 MHz gostovao je Marko Vučetić, doktor filozofije, nezavisni saborski zastupnik i kandidat za predsjednika Hrvatske.

Objašnjava nam motive kandidature za prvog čovjeka zemlje. Oni nisu foteljaški. Grabljenja moći i privilegija koje ona donosi ga ne zanimaju.

– Sadržani su u onoj sintagmi koju nitko nije razumio ili razumio na ispravan način. Riječ je o uvjetnoj kandidaturi, a to je sintagma koja je trebala probuditi značaj građana. To znači da građani imaju pravo birati, ali i da mogu biti birani. Onda kada shvatimo da netko ne obavlja političku dužnost i da je funkciju instrumentalizirao u neke druge svrhe, zbog građanske dužnosti moramo istaknuti uvjetnu kandidaturu. Ja sam se nadao da će nakon moje kandidature doći do epidemije podnošenja uvjetnih kandidatura, budući da se nalazimo u zapuštenom političkom prostoru.

O aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, kazuje:

– Radi se o osobi koja nije uspjela shvatiti koja je ustavna funkcija predsjednika RH, a to je da predstavlja sve građane. Na početku svog mandata ponašala se kao osoba koja oponira HDZ-a, a sada pred kraj svoga mandata se ponaša kao članica HDZ-a kako bi dobila potporu stranke na sljedećim izborima. Radi se o nepoznavanju politike, jer Kolinda Grabar Kitarović trebala bi biti svjesna da je upravo ona najnepoželjniji kandidat HDZ-a i da premijer Plenković ne želi da ona osvoji još jedan mandat.

Široj javnosti postao je poznat nakon dojmljivog govora o Istanbulskoj konvenciji u Saboru.

– Hrvati ne razumijevaju značaj Istanbulske konvencije. Počeli smo je iščitavati s razine mitske svijesti kao neki spis ili zapis iz koje će nastati radikalna promjena hrvatskog društva. Hrvatsko je društvo društvo u kojem postoje mnogi oblici nasilja; nasilje nad ženama, djecom, radnicima, znanjem, istinom, moralom, religijom… Nalazimo se u svijetu koji je zasnovan na kontinuitetu nasilja nad ženama… Taj kontinuitet trebamo prihvatiti kao nešto što je sramotno i što treba prestati. Ne postoji religijsko, političko ili nacionalno opravdanje nasilja. Postoji samo nasilničko opravdanje nasilja.

Više o ovim i drugim interesantnim temama, poslušajte u razgovoru:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...