Ministarstvo poslodavcima: “Nema stranih radnika, umirovljenici mogu raditi u turizmu!”

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava pozvali su u petak poslodavce da najprije iskoriste domaću radnu snagu, te poručili da će tek onda, u slučaju potrebe, razmotriti i njihov zahtjev za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika.

“Glavni cilj Vlade je aktiviranje domaće radne snage, ali nam je jednako tako važna i uspješna turistička sezona te investicije u turizmu”, odgovorilo je Ministarstvo na apel Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Hrvatske udruge turizma (HUT) da Vlada hitno donese odluku o povećanju kvota za uvoz radnika jer je, tvrde, zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona.

Ministarstvo poziva poslodavce da se jave Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) koji će ih povezati s nezaposlenima kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu.

Naime, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) u ovom je trenutku oko 4000 nezaposlenih, od toga oko 1600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni. Smatramo da bi to trebalo biti dostatno za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu, ističe Ministarstvo koje stalno prati situaciju na tržištu rada.

I umirovljenici mogu raditi u turizmu

Napominju da su pripreme za ovogodišnju turističku sezonu krenule prošle godine kada je HZZ anketirao sve u to vrijeme nezaposlene od kojih je više od 20 tisuća iskazalo želju za radom u turizmu. Njih se početkom ove godine, putem Dana poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu, spojilo s poslodavcima koji su bili u potrazi za radnom snagom.

Osim toga, omogućen je rad umirovljenicima do pola radnog vremena, pa i tu postoji mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Do sada je preko 12.300 umirovljenika iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine, navodi se u priopćenju.

Cilj je u prvom redu aktivirati domaću radnu snagu, ističe Ministarstvo te napominje da će u slučaju potrebe, nakon što se iskoristi domaća radna snaga, u najkraćem roku razmotriti zahtjeve za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika.

Ove godine osigurano je preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu, što je dvostruko više nego prethodne godine. Po podacima Ministarstva, kvote za uvoz stranih radnika su pri kraju i ostalo je još oko 2100 dozvola.

“U postupku obrade je nešto više od 3000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola, tako da je trenutačno nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota”, navodi Ministarstvo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...