More na samo jednoj plaži u Zadru nije dobilo oznaku “izvrsno”, u Šibeniku i Rijeci ne preporuča se kupati

Počinje sezona kupanja, a prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama, županijski zavodi za javno zdravstvo odradili su i prva mjerenja. Dobro je znati da je na više od 95% hrvatskih plaža od Savudrije do Prevlake, more za kupanje izvrsne kvalitete. Od 4 kategorije, tek je manji broj onih dobre, zadovoljavajuće ili pak najgore, nezadovoljavajuće kvalitete. U ovu posljednju kategoriju svrstalo se samo 10, odnosno tek manje od 1% izmjerenih lokacija, koje će se zbog toga sada i dodatno pratiti.

U Istri je na 4 lokacije uzorkovano more u opasnoj zoni za zdravlje. Na plaži Get u općini Raša uzorak od 5. lipnja prelazio je granične vrijednosti za mikrobiološke parametre (bakterije) iz Uredbe o kakvoći mora za kupanje. Kakvoća mora ocijenjena je ocjenom nezadovoljavajuće i na lokacijama Sv. Marina u istoj općini te dvije lokacije u Rabcu na lokacijama Maslinica 1 i Maslinica 2.

U Rijeci su čak 3 lokacije na kojima se ne preporuča kupati. Paralelno s nekim riječkim plažama, u crvenom su Bakarac – uvala Dobra i na otoku Krku plaža Pinezići.

Južnije je samo jedna plaža u crvenom i to Banj u gradu Šibeniku. U kategoriju nezadovoljavajuće za kupanje svrstana je nakon mjerenja 3. lipnja, dok je tek nekoliko dana prije, 21. svibnja bila druge, odnosno „dobre“ kvalitete.

Provjerili smo kakva je kvaliteta mora na području Zadra.

“Izvrsno” je na plaži Arbanasi škola, Fontana, Hotel Kolovare, Kolovare – Mulić, Borik, Diklovac – jug, Peruštine (Kožino), Punta Skala, Sveti Bartul (Kožino), Zgon, Bazen, Diklo – sjever, Diklovac – sjever, Jadran, Kožino – primorje, Punta Bajlo, Rt Radman, Hotel Donat, Puntamika – zapad i Vitrenjak. Samo jedna plaža, i to Puntamika – jug, ocijenjena je oznakom “dobro”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...