Najezda stjenica u Dalmaciji; Hrane se ljudskom krvi, zavlače se u posteljine, madrace…

Potvrdio je to direktor službe sanitarne zaštite u splitskom Cianu.

Evo što trebamo znati o ovim malim krvopijama, čija prisutnost nije bezazlena.

Hrana im je ljudska ili životinjska krv. Hranjenje se odvija bezbolno jer stjenica izlučuje kemikaliju protiv zgrušavanja krvi koju siše i kemikaliju protiv bola.

Stjenice su crvenkastosmeđi, plosnati, ovalni insekti veličine sjemenke jabuke. Nakon hranjenja nateknu i postanu crveni.

Najčešće bolesti koje se vezuju uz stjenice jesu naknadno inficiranje rana od uboda odnosno ugriza stjenica nekom bakterijom ili nekim mikroorganizmom. Alergijske reakcije koje nastaju uslijed ubrizganih kemikalija protiv bola i zgrušavanja krvi. Uobičajeno se pojave unutar 24 sata ali često nastupaju i do 10 tak dana kasnije.

Izgledaju kao papučaste crvenkaste uzdignuti mjehurići ili tvorbe, praćene svrbežom. Mnogima najgori je ugrizima uzrokovan psihički učinak stresa, nervoze, depresivnosti i umora.

Prisustvo stjenica nije nužno povezano s oskudicom, siromaštvom i zapuštenim prostorima, pojavljuju se i u najimućnijih ljudi i u najbogatije i najluksuznije opremljenim prostorima, često hostelima, hotelima, prenoćištima i motelima, privatnim apartmanima i vilama te ponekad i bolnicama i đačkim i umirovljeničkim domovima.

Kao što naziv kaže žive u krevetu (konstrukcija, madrac, posteljina) no i u bilo kojoj tamnoj, mračnoj skrovitoj, pukotini u sobi, na drvu, papiru,metalu, tkanini ili plastici, unutar namještaja i elektronskih uređaja, utičnica i prekidača, vodova struje, centralnog grijanja, lajsni, dovratnicima vrata, prozorskim daskama i okvirima, roletama, knjigama, ogledalima, ispod tapeta i podnih obloga, tapisona.

Sve veće prisustvo stjenica primijećeno je i kod stručnjaka, pa je tako 2012. godine objavljen i znanstveni rad koja se bavi utjecajem masovnog turizma na povećanje pojavnosti kućne stjenice, sa zapisima pojave stjenica u turističkim objektima i brodovima u Zadru i njegovoj okolici.

Sjećamo se skandala 2016. godine, kada je gost na TripAdvisoru ocjenom smještaja u Zadru digao paniku među domaćim ugostiteljima i potencijalnim posjetiocima našeg grada.

– U hostelu sam odsjeo u kolovozu 2016. godine. Imaju ozbiljnu najezdu stjenica. Probudio sam se oko četiri sata ujutro nakon što sam se počeo češati nekoliko sati ranije. Vidio sam brojne stjenice kako bježe po madracu i jastuku. Morao sam spavati u kuhinji. Bube nisu bile malene, već odrasle jedinke, koje sam naposljetku vidio i da šeću zidovima usred bijela dana. Nemojte odsjedati ovdje, ako ne želite stjenice u vašim torbama i da vas jedu cijelu noć, napisao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...