NK Zadar odgovara Dukiću koji tvrdi da klub nije transparentan: “Grad nije ispunio stvari zbog kojih smo izgubili licencu”

Povodom izjave Branka Dukića, gradonačelnika Grada Zadra, na sjednici Gradskog vijeća od 17. lipnja 2019., Nogometni klub Zadar poslao je pismenu reakciju kroz koju je i njega, ali i cijelu zadarsku javnost podsjetio o koracima koji su još ranije poduzeti vezano za transparentno poslovanje kluba.

Gradonačelnik je, naime, na spomenutoj sjednici izjavio: “Ako Grad Zadar bude jedini vlasnik Nogometnog kluba Zadar, onda će se morati javnosti reći točno koliko se novaca uložilo, kako se radilo i što se napravilo.”

U priopćenju kluba stoji:

Poštovani gradonačelniče, ovim putem želimo podsjetiti samo na nekoliko koraka koje je Nogometni klub Zadar u bližoj prošlosti već poduzeo kako bi iskazao maksimalnu transparentnost, a od kojih su neki bili i jedinstvena pojava u zadarskom sportu uopće. Kronološki, riječ je o sljedećem:

1) Dana 13. rujna 2018. NK Zadar poslao je otvoreni poziv vijećnicima Gradskog vijeća Grada Zadra na radni sastanak, kako bi svi imali priliku izravno se upoznati sa situacijom u Klubu, načinom rada, problemima i planovima za budućnost te postaviti sva pitanja koja ih zanimaju. Do današnjeg dana, pozivu su se odazvala samo tri gradska vijećnika, no on je i dalje otvoren za sve i tako će biti i ubuduće, jer smatramo da samo otvorenim dijalogom i zajedničkim snagama svih faktora u gradu naš klub može ići prema naprijed.

2) Dana 1. prosinca 2018. potpisan je Ugovor o pružanju knjigovodstvenih usluga sa vanjskim servisom, kojega su predložili upravo predstavnici Grada Zadra u Nadzornom odboru Kluba. Time je kompletna briga o poslovnim knjigama i financijskim izvješćima Kluba povjerena profesionalnom servisu, koji već ima iskustva s drugim klubovima u vlasništvu Grada te je transparentnost i dostupnost dokumentacije u i tom pogledu podignuta na maksimalnu razinu.

3) Dana 19. veljače 2019. godine u prostorijama Kluba održana je konferencija za novinare, na kojoj je javnosti predočena analiza zatečenog stanja i odrađenog posla sadašnje uprave, počevši od rujna 2016. Između ostaloga, prezentirani su i podaci o tome koliko je u prethodnom razdoblju vraćeno naslijeđenih dugovanja te koliko ih je još, prema našim izračunima, preostalo. Pritom treba naglasiti da je s većinom vjerovnika dogovorena obročna otplata duga, a mnogi su svoj dug umanjili ili čak u potpunosti otpisali, upravo zato što su prepoznali nov i pošten način rada u klubu. U nastavku možete preuzeti navedene dokumente, od kojih su neki u međuvremenu i ažurirani.

Analiza zatečenog stanja i odrađenog posla u NK Zadar od rujna 2016. godine

Arbitraže

Ovrhe

4) Dana 14. lipnja 2019. godine u prostorijama Kluba održana je sjednica Nadzornog odbora, na koju su po prvi put u povijesti bili pozvani i predstavnici medija, a upravo s ciljem još veće transparentnosti funkcioniranja Kluba. Iako novinari nisu mogli nazočiti cijeloj sjednici, odmah po njenom završetku dostavljeni su im svi materijali i omogućena izravna komunikacija s direktorom i članovima NO-a, što bi u budućnosti trebala postati praksa.

Osim svega toga, Nogometni klub Zadar je danas, bez ikakve dvojbe to mogu reći, najotvoreniji klub prema javnosti, o čemu najbolje mogu posvjedočiti sami predstavnici medija, kojima su na dnevnoj bazi dostupne sve informacije o klubu, njegovim aktivnostima i funkcioniranju. O svemu tome spreman sam, ukoliko želite, govoriti i pred Gradskim vijećem Grada Zadra i smatram da nema potrebe da za to čekamo sudsko rješenje vlasničkog pitanja.

Što se tiče pitanja infrastrukture neophodne za igranje Druge HNL, kada kažete da će Grad Zadar ispuniti sve stvari koje je dužan, morate znati da je upravo to bio jedan od razloga zbog kojih NK Zadar nije dobio licencu za igranje u tom natjecanju sljedeće sezone i što se Hrvatskog nogometnog saveza tiče, rokovi za to za prošli. No, još uvijek se nadamo i očekujemo pozitivan odgovor Vijeća sportske arbitraže Hrvatskog olimpijskog odbora, koji Klub može ostaviti u Drugoj HNL, što smo sportskim rezultatom i zaslužili. U svakom slučaju, drago mi je da se Grad Zadar napokon, nakon toliko godina, uključio u naše aktivnosti poboljšanja nogometne infrastrukture i vjerujem da zajedničkim snagama možemo napraviti jako puno.

Iskreno žalim što Nogometni klub Zadar nije u većinskom vlasništvu Grada Zadra, no za to sigurno nisu krivi ni odgovorni ljudi koji trenutačno rade u Klubu. Unatoč tome, držim da je obveza Grada da skrbi o klubu tako duge i bogate tradicije, koji je dao mnogo velikih igrača i ljudi, koji su proslavili Zadar diljem svijeta i u kojemu danas trenira oko 500 mladih sportaša. Sigurno da sve ovo što smo napravili u protekle dvije i pol godine ne bismo mogli bez sredstava iz gradskog proračuna, ali da bismo nastavili uzlaznom putanjom i što prije se u potpunosti riješili bremena prošlosti potrebna nam je još bolja komunikacija i suradnja. Nadam se i vjerujem da ćemo to čim prije i ostvariti, na dobrobit našeg Kluba, grada i svih Zadrana.

S poštovanjem,

Svetko Ćustić

Direktor Nogometnog kluba Zadar s.d.d.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...