Otočkoj djeci s invaliditetom još jednom onemogućeno pravo na besplatni trajekt

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku na sjednici je glasao o promjeni Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, točnije o promjeni članka 47. koja bi otočku djecu s invaliditetom uključila među one koji imaju pravo na besplatni trajektni prijevoz. Prijedlog nije izglasan.

Glasovi su bili podijeljeni, šest za i šest protiv.

Šestero zastupnika koji su glasovali protiv time su se oglušili na apel roditelja djece s poteškoćama s Brača koji se već deset godina bore za promjenu zakona, a koji su jučer u pismu preklinjali Odbor da podrže promjenu jer više ne mogu čekati.

“S obzirom na to da Odbor nije donio nikakav zaključak, odnosno glasovi su bili podijeljeni, ja ću predsjednici Odbora predložiti da na sljedećoj sjednici ponovo glasaju kada bude pun sastav odbora. Sada nam je nedostajao kolega iz Mosta pa možda, ako svi ostanu pri istom mišljenju, a on se prikloni nama, možda Odbor prihvati prijedlog da se taj zakon prihvati u prvom čitanju”, rekao je TelegramuArsen Baukkoji je predlagatelj ove promjene Zakona.

Predsjednica Odbora, Mostova Ines Strenja-Linić, kaže Bauk, dala mu je prijedlog kako da pogura promjene Zakona. “Spomenula je mogućnost da potpisima točku uvrstimo na plenarnu sjednicu. S obzirom na to da imamo pravo jednom mjesečno to predložiti, vidjet ćemo hoćemo li to napraviti u sedmom mjesecu ili devetom. To je jedna nova ideja, s obzirom na to da je predlagatelj pojedinac, odnosno ja, nisam očekivao potporu drugih klubova za tu vrstu potpisa.”

Bauk kaže i kako je ovu temu dosad držao podalje od dnevno političkih događanja, ali kako misli da se ovdje radi o čistoj obijesti jer se radi o zakonu protiv kojeg nitko nema ništa i koji se već šest mjeseci kiseli na dnevnom redu. “Mišljenje Vlade, koja je u siječnju rekla da priprema cjelovit zakon, možda je u siječnju i moglo biti prihvatljivo, ali od tada je prošlo već pet mjeseci, a mi zakon još nemamo ni u fazi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, a kamoli u fazi Vladine ili saborske procedure”, rekao je.

“Žao mi je zbog toga svega jer sam dao mogućnost i parlamentarnoj većini da preuzme prava predlagatelja, ali jednostavno se nisu složili s time. Ja sam to dosad držao van ovih dnevno političkih rasprava, ali vidjet ću s predstavnicima roditelja kako ću se dalje postaviti”, kaže Bauk.

Predsjednicu Odbora Strenja-Linić objasnila je što se sada može učiniti. “Bauk bi trebao skupiti 31 potpis i nakon toga u roku 30 dana prijedlog mora ići na plenarnu sjednicu. Taj zakon je od 11. mjeseca na dnevnom redu i to će se predugo razvući. Žalosno je što vladajući ne razumiju da ovo nije desna ili lijeva tema. Ja sam danas još jednom sve prozvala i rekla neka budu odgovorni ovima koji su ih izabrali.”

Strenja-Linić naglasila je i kako su sve lokalne samouprave s Brača i okolnih otoka, bilo lijeve ili desne, podržale prijedlog za promjenu Zakona, ali da vladajući jednostavno nemaju osjećaj za to. “Ponudila sam im model koji sam ja koristila kada je moj prijedlog mjesecima stajao na dnevnom redu i nisu ga htjeli staviti na sjednicu, da sami predlože svoj zakon, kao što su napravili tada s nekoliko izmijenjenih riječi i taj smo zakon izglasali. Tako je moglo biti i sada.”

Ističe kako su vladajući imali sedam mjeseci da predlože vlastitu izmjenu Zakona, da se on izglasa i da se ta jedna sporna rečenica, koja bi omogućila djeci s teškoćama besplatan trajektni prijevoz, promijeni. “Nezamislivo je da postojeći članak 47. obuhvaća i umirovljenike i lučku kapetaniju, znači da je toliko širok spektar, a da su djeca izostavljena iako se ne radi o puno djece, ali nemaju sluha za njih”, rekla je Strenja-Linić, prenosi Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...