Pomorska škola u Zadru: “Zaradili smo 25 milijuna kuna i novcem pomažemo drugima”

Pomorska škola Zadar u protekloj kalendarskoj godini imala je prihode od 25 milijuna kuna. Često doniraju drugim školama, učenicima slabijeg imovinskog stanja kupuju knjige, financiraju izlete, piše 24 sata.

Petero učenika u četiri razreda škole u Žegaru razveselilo se donaciji računala i laserskog printera, ali i tableta, personaliziranih za svakog od njih.

Donirala im je to Pomorska škola Zadar koja desetljećima obrazuje pomorce i nautičare, kasnije ponajbolje u svijetu. Nije ovo prva donacija zadarskih “pomoraca”. Pomaganje zajednici je konstanta njihovog postojanja, a nove donacije već su u planu.

Na čelu ove škole je Svetko Perković, ravnatelj kojemu je i danas teško proći Kalelargom, a da se ne javi desecima bivših i sadašnjih učenika, profesorima, roditeljima…

A upravo od majke jednog učenika škole, inače učiteljica škole u Žegaru, došla je ideja o ovoj, najnovijoj donaciji.

Opremu su u ime Pomorske škole Zadar u Žegar odnijeli bivši učenici Osnovne škole Obrovac, pod koju spada i područna škola u Žegaru, Luka Pejčinović, Luka Matasović i Šime Baričević.

“To je naše ulaganje u budućnost, u učenike kojima ćemo danas pomoći, a neki od njih sutra će biti učenici naše škole” kaže Perković.

Pomorska škola u protekloj kalendarskoj godini imala je prihode od 25 milijuna kuna. Ova brojka je impresivna i nije pala s neba, iza nje stoji dugoročno planiranje i trud djelatnika škole.

“Nama su učenici na prvom mjestu i tek kad smo im omogućili najbolje u vidu obrazovanja i uvjeta za učenje i stjecanje iskustava, krenuli smo sa širenjem djelatnosti” kaže Perković.

Škola ima 390 učenika i 50 djelatnika te koristi zgradu od 3600 metara četvornih.

Sve je počelo tečajevima za pomorce i obukom za rad na računalu.

Od prve zarade opremili su vrhunsku informatičku učionicu i krenuli s naobrazbom za ECDL (European Computer Driving Licence) program za korištenje osobnog računala za poslodavce i posloprimce.

Dvije uređene školske prostorije koriste za iznajmljivanje za razne programe, od tečaja joge do obuke obrade zlata i to im je stalan izvor prihoda, kao i ugovor sa Sveučilištem u Zadru o zajedničkom korištenju opreme.

Najveći dio prihoda ipak dolazi od platforme za posredovanje učenika u zapošljavanju, odnosno part-time poslovima. U programu je 1600 učenika, a dosad je iza cijelog projekta oko 6000 ugovora.

Učenici koji su u programu dolaze iz cijele zadarske županije, a škola stoji iza njih u usmjeravanju, osiguravanju isplate zarađenih novaca i brige sa proces u cjelini.

Od 25 milijuna, 23 milijuna su njihove plaće, a škola dobiva 10 posto iznosa ugovora. Ta sredstva disperziraju dalje na razne donacije, poput one u Žegaru, ali i, većim dijelom, prema poboljšanju kvalitete same škole.

“Sljedeća investicija nam je novi simulator plovidbe i laboratorij sa sofisticiranom opremom za učenje engleskog jezika kakav našim pomorcima treba, a uskoro kreću i radovi u vrijednosti od 400 tisuća kuna jer će na ljeto biti domaćini Svjetskog kongresa studenata u STEM područjima” kaže Perković.

Imali su i inicijativu English Friday pa su svaki petak cijeli dan svi djelatnici i učenici škole komunicirali isključivo na engleskom jeziku.

Poznato je i kako su pomogli Edi Fanteli da kupi kombi, neophodan za treniranje tada budućim svjetskim prvacima, Šimi i Mihovilu Fanteli i Igoru Mareniću, a ovi su zauzvrat na vozilo stavili – logo škole.

Trideset učenika, jedan cijeli razred u projektu, spada u kategoriju slabijeg imovinskog stanja. Vodstvo škole godinama djeluje i po ovom pitanju te im suptilno i bez naglasaka na pojedince, kupuje knjige, financira školske izlete, a po potrebi i odjeću.

“Trudimo se raditi na dobrobit zajednice i uvijek smo spremni pomoći. Nismo jedina ovakva škola, ima ih u Istri te u Dubrovniku. Dajemo svoj maksimum kako bi škola imala sve i učenici bili zadovoljni” dodao je ravnatelj Perković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...