Reakcija na presudu Daruvarcu: “Jedini zaključak je da će ovo ohrabriti buduće nasilnike”

Forum žena SDP-a ocijenio je kako je odlukom Županijskog suda u Splitu i umanjivanjem kazne zatvora Darku Kovačeviću Daruvarcu zbog premlaćivanja 18-godišnje djevojke i upućenih joj prijetnji, poslana loša i pesimistična poruka cjelokupnom društvu.

“Budući da se kao olakotna okolnost u obzir uzelo kajanje i priznanje, ništa drugo ne možemo zaključiti osim da će ovaj ishod ohrabriti sve buduće počinitelje rodno utemeljenog i svakog drugog nasilja. Sve skupa je još problematičnije jer medijski napisi svjedoče o tome da se radi o recidivistu, osobi koja manifestira nasilno ponašanje vrlo često, s različitim posljedicama”, ističu iz Foruma žena SDP-a.

Kažu kako je svakako bitno napomenuti, a što iz medija nije vidljivo, da bi u ovakvim slučajevima koristilo izricanje mjere psihosocijalnog tretmana počinitelju, uz zatvorsku kaznu, kako bi se u budućnosti smanjila mogućnost ponavljanja djela. No, jednako tako, napominju, poznato je kako se takva mjera, unatoč postojanju zakonske mogućnosti, u Hrvatskoj izriče vrlo rijetko.

“U zemlji u kojoj svaka treća žena biva izložena nekoj vrsti nasilja, u kojoj sustavno raste broj žrtava teškoga tjelesnog nasilja i u kojem je femicid u porastu, ovakva odluka ohrabruje nasilnike i krši povjerenje žrtava u pravosudni sustav i koleba ih vezano uz prijavljivanje nasilja. Ova odluka, nažalost, pokazuje da se naše pravosuđe izricanjem umanjene sankcije još nije istinski spremno suočiti s rješavanjem gorućega problema – nasilja nad ženama”, poručuju, prenosi RTL.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odlučilo je smanjiti kaznu zatvora s pet na četiri godine Darku Kovačeviću Daruvarcu (32) koji je brutalno premlatio i prijetio 18-godišnjoj L. G. iz Zadra. Prema neslužbenim informacijama, razlog smanjenja zatvorske kazne je Kovačevićevo žaljenje i kajanje te priznanje, što je uzeto kao olakotna okolnost. Glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Damir Romac tu vijest nije htio niti potvrditi niti opovrgnuti. Kazao je samo da je presuda napisana i otpremljena na Općinski sud u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...