Sezona je trešanja; Ovo voće osim što je ukusno ima i brojne zdravstvene benefite

Krađa susjedovih trešanja koje imaju posebno fin okus mnogima je jedna od najdražih uspomena iz djetinjstva koje pamtimo. Samim time, trešnje su nam jedna od prvih asocijacija na kasno proljeće i rano ljeto pa iz godine u godinu nestrpljivo iščekujemo njihovu sezonu.

Osim što su vrlo ukusne te ih obožavamo jesti, one su i pravi izvor zdravlja. Sadrže vitamine A, B i C, ali i razne sastojke koji pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavanju bolova uzrokovanih artritisom i pomoć su pri ublažavanju glavobolja. Neka istraživanja pokazuju da je 20 trešanja 10 puta učinkovitije protiv glavobolje od aspirina.  Također sadrže i malo kalorija i bogate su vlaknima koja potiču probavu i samim time idealne su za održavanje vitke linije.

U trešanjama se nalaze i prirodna protuupalna sredstva (flavonoidi) koja ublažavaju simptome alergija i astme, a potiču proizvodnju kolagena koji je protein ključan za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Kako starimo tako se i proizvodnja kolagena u našem tijelu usporava, a to vidimo pojavom prvih bora, ali i primjećujemo više celulita te nam je i kosa, ali i koža suha.

Ako imate problema s razdražljivošću i nervozom ili s manjkom sna i tu vam trešnje mogu biti od pomoći. Naime, u njima se nalazi melatonin, hormon koji ima umirujuće djelovanje na neurone u mozgu pa jedenjem trešanja možeš riješiti problem nemirnog sna i ostalih sličnih briga.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...