Tuča razbijala aute u Slavoniji, jaka oluja pogodila Zagreb; Ljudi se na autocesti sklanjali u tunele!

Nakon toplinskog vala već danas su u Hrvatsku stiglipljuskovi s grmljavinom, a lokalno je bilo i grmljavinskog nevremena uz prolazno jak vjetar, veću količinu kiše te tuču. Oluje su tijekom poslijepodneva zahvatile dijelove Slavonije i Dalmacije, a tijekom večernjih sati i područje cijele kopnene Hrvatske.

IstraMet javlja da je radar munja u razmaku od dva sata registrirao čak 16.360 udara munja.

Oko 21 sat nevrijeme je došlo do središnje Hrvatske. Munje paraju nebo nad Zagrebom, a počeo je padati i jaki pljusak.

“Ovo nedjeljno poslijepodne je vrlo nestabilno u unutrašnjosti Hrvatske, tako da pljuskova ima od ranog poslijepodneva, a bit će ih posebice u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima u gotovo cijeloj unutrašnjosti. I na području Gorskog kotara, središnje Hrvatske te na području Slavonije i Baranje. Pri tom nije isključena pojava jačeg grmljavinskog nevremena, ali čisto lokalno, na manjem području, posebice u večernjim satima”, rekao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

Tuča razbija automobile u Slavoniji

U poslijepodnevnim satima jako je nevrijeme zahvatilo zapad Slavonije. Oko Novske i Okučana pala je tuča veličine loptice za golf koja je oštetila nekoliko automobila. Neverin javlja kako se u Novoj Gradiški pojavila pijavica.

Oluje su zabilježene i u dijelovima Dalmacije.

U poslijepodnevnim satima kiša, pljuskovi i tuča zabilježeni su iznad Dinarida i na padinama Kamešnice, sve do Hrvaca, javlja Dalmacija Danas.

Grmljavinski oblaci su donijeli pad temperature u Zagori i to za više od 10 stupnjeva.

Zaštita od tuče u tunelima

Kako javlja HAK, pojačan je promet na važnijim cestama, uključujući autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, Istarski ipsilon, Jadransku i Ličku magistralu (DC8).

Vozači su se od tuče skrivali čak i u tunelima. Jedan od njih poslao nam je snimku.

“Zatekli smo se na autocesti nedaleko Ogulina kad je počela padati tuča. Nakon par metara uočili smo prijelaz za životinje u čijem smo se tunelu sakrili. Prvi smo zaustavili automobil u zaustavnoj traci, a u sekundama nakon toga je to isto napravilo cca 10 automobila.Tuča je sve više padala, popunila se zaustavna traka i automobili su se počeli zaustavljati na cesti. U nekom su trenu obje trake bile popunjene automobilima. Cca 20 min je cca 50-ak automobila stajalo u tom tuneliću u obje trake.

Snimke tuče kao i skrivanje vozača u tunelima, koje je objavio Index, možete pogledati ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...