U ponedjeljak počinju ispiti državne mature za 35 tisuća maturanata

U ponedjeljak, ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina, započinje državna matura za 34.638 maturanata koji su je ove godine prijavili.

Ove su godine iz hrvatskog i stranog jezika učenici uglavnom prijavili više razine, a iz matematike njih je samo jedna trećina prijavila tu razinu.

I ove su godine maturanti iskazali velik interes za STEM područja i društvene znanosti. Pa je tako njih 8602 prijavilo fiziku, 5810 politiku i gospodarstvo, 4598 psihologiju, 4207 kemiju, a 3022 informatiku.

Najmanje interesa ovogodišnji maturanti su iskazali za polaganje ispita iz etike, glazbene umjetnosti, vjeronauka i logike.

Ispiti će se pisati u naredna četiri tjedna. Prvi tjedan započinje ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina (češkog, mađarskog, srpskog, talijanskog i grčkog jezika). Potom u utorak 4. lipnja učenici pišu eseje iz materinskog jezika nacionalnih manjina te ispit iz latinskog na obje razine.

5. lipnja slijede ispiti iz kemije i filozofije, a dan poslije ispiti iz njemačkog jezika te povijesti. U petak su na rasporedu fizika i politika i gospodarstvo.

Drugi tjedan mature počinje ispitima iz geografije i sociologije 10. lipnja, u utorak 11. lipnja na redu su likovna umjetnost te obje razine talijanskog jezika, dok se u srijedu 12. lipnja polažu biologija i psihologija, a u četvrtak 13. lipnja informatika i vjeronauk.

Hrvatski jezik polaže se početkom trećeg ispitnog tjedna pa će tako maturanti u ponedjeljak 17. lipnja pisati test na obje razine, idućeg dana, 18. lipnja esej, a taj dan na rasporedu su i obje razine francuskog jezika.

Ove se godine za višu razinu hrvatskoga jezika prijavilo nešto više od 22 tisuće pristupnika, dok ih je osnovnu razinu prijavilo 9,8 tisuća.

U srijedu 19. lipnja maturanti će polagati ispit iz engleskog jezika, iz kojeg se na višu razinu prijavilo više od 18 tisuća pristupnika te više od 11 tisuća na nižu.

Što se tiče promjena u ispitnim katalozima, za više razine engleskog, njemačkog, francuskog i talijanskog te za niže razine njemačkog i francuskog jezika, uveden je zajednički kriterij prema kojem će se sastavak s nedovoljno ili nimalo riječi na zadanu temu bodovati s nula bodova, dok trajanje ispita, vrste zadataka i broj bodova ostaju isti.

Zadnji tjedan ispita počinje polaganjem matematike u srijedu 26. lipnja, a ove se godine za višu razinu prijavilo 11.252, a za nižu 21.139 učenika. U četvrtak 27. lipnja na rasporedu su ispiti iz logike i obje razine španjolskog jezika.

Državna matura završava 28. lipnja ispitima iz glazbene umjetnosti i etike.

Rezultati će biti objavljeni 10. srpnja, rok za prigovore je dva dana, a konačni rezultati bit će poznati 15. srpnja. Podjela svjedodžbi je 17. srpnja. Jesenski rok državne mature počinje 21. kolovoza.

Valja napomenuti kako će pristupnici ove godine ispite pisati kemijskim olovkama koje će NCVVO dostaviti u škole i ispitne centre i neće moći koristiti vlastite olovke, a uz to zabranila se uporaba različitih elektronskih i elektroničkih sredstava i uređaja koji bi mogli pomoći varanju, piše Dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...