U sezonu požara s 12 aviona, 200 vojnika i važnom novosti – besposadnom letjelicom!

Temeljem Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2019. I odluke glavnog vatrogasnog zapovjednika RH 17. lipnja 2019. označen je početak ovogodišnje protupožarne sezone.

Zbog klimatoloških uvjeta i dužeg kišnog razdoblja u mjesecu svibnju početak PP sezone i puni angažman svih sastavnica domovinske sigurnosti pomaknut je s 1. na 17. lipnja.

Za vrijeme trajanja glavnog napora PP sezone 2019. (od 17. lipnja do 30. rujna) kada je u funkciji Operativno vatrogasno zapovjedništvo (OVZ) u Divuljama, Hrvatska vojska angažira se temeljem zahtjeva zapovjednika OVZ-a. Za vrijeme pomoćnog napora požarne sezone (od 1. siječnja do 16. lipnja i od 1. listopada do 31. prosinca) zračne snage djeluju temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice, a ostale snage temeljem zahtjeva glavnog vatrogasnog zapovjednika RH. Hrvatska vojska u spremnosti je tijekom cijele godine.

Zadaća Hrvatske vojske kroz trajanje PP sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama RH u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara, kao i stanovništva ugroženog požarom.

Za provedbu ovih zadaća iz sve tri grane Hrvatske vojske (Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice) ustrojavaju se Protupožarne namjenski organizirane snage – PP NOS OS RH.

Tako će i ove godine Hrvatska vojska sudjelovati u PP sezoni sa zračnim protupožarnim snagama s ukupno 12 protupožarnih aviona (šest Canadaira CL-415 i šest Airtractora AT-802), te s još dva helikoptera Mi-8 MTV za gašenje požara i prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta. Hrvatska kopnena vojska sudjelovat će s 200 pripadnika u spremnosti za intervencije na požarištima, kao i dodatnim snagama za ojačanje, dok Hrvatska ratna mornarica osigurava desantni brod minopolagač (DBM), desantni jurišni brod (DJB) te dvije gumene brodice.

Novost u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni je angažman aviona Pilatus PC-9M iz sastava Obalne straže za izviđanje te uključivanje besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3” za rano otkrivanje požara i prijenos podataka u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama.

Od početka 2019. godine zračne protupožarne snage sudjelovale su u gašenju 37 požara (13 u Šibensko-kninskoj, 11 u Splitsko-dalmatinskoj, pet u Zadarskoj, po dva u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj županiji i Primorsko-goranskoj županiji), pri čemu je ostvareno oko 115 sati naleta, dok je na požarišta izbačeno oko 3 800 tona vode.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...