Udruge skupljaju novac za obranu Zadranina koji je devastirao Tuđmanov spomenik

Nekoliko udruga pokrenulo je akciju prikupljanja novca za troškove obrane Filipa Drače, protiv kojeg je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo u svibnju podiglo optužnicu jer je na spomeniku Franji Tuđmanu iscrtao srp i čekić, prozivajući državne institucije za “represiju kritike dominantne državne ideologije”.

Akciju prikupljanja novca za 24-godišnjeg studenta optuženog zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari, pokrenuli su Antifašistički vjesnik, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Inicijativa mladih za ljudska prava, Mreža antifašistkinja Zagreba, Radnička fronta, Radnički portal i Socijalistička radnička partija Hrvatske.

“Pozivamo vas na solidarnost i zajednički otpor represivnom djelovanju institucija države kako bismo pokazali da je kazneno gonjenje dvadesetogodišnjaka zbog opravdane društvene kritike neprihvatljivo”, napisale su udruge u priopćenju.

Kampanja za solidarno prikupljanje novčanih sredstava za troškove Dračine obrane trajat će do 19. lipnja preko donatorske platforme koju je ustupila Zaklada Solidarna na internetskim stranicama.

Udruge navode da je nakon “uznemirujuće akcije policije, u kojoj je Filip Drača priveden kao osumnjičeni autor grafita srpa i čekića – simbola internacionalnog radničkog pokreta – na kontroverznom spomeniku Franji Tuđmanu, protiv njega podignuta optužnica kojom se traži uvjetna zatvorska kazna od deset mjeseci s rokom kušnje od tri godine”.

“Osim što je policija aktivno pridonijela stvaranju javne hajke objavljivanjem identiteta Filipa Drače, ovim potezom je još jednom pokazana sva arbitrarnost i pristranost represivnih državnih tijela u njihovoj ulozi da čuvaju državne ili režimske ‘istine’, koje počivaju na sakralizaciji i mitologizaciji Franje Tuđmana i ratova devedesetih”, kaže se u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...