Virski Vodovod i kanalizacija uspješno provodi spajanje na mrežu; Do sada izvedeno 2.324 priključka i 1.181 objekta

Radovima na Starom putu na objektu koji se spaja na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu I. faze te na objektu u Prezidi XLVIII – na obalni kolektor u sklopu II. faze – virsko komunalno poduzeće Vodovod Vir ušlo je u završnu fazu izgradnje sustava vode i odvodnje za prvu polovicu 2019. godine. Do okončanja tih poslova, odnosno do početka ljetne sezone, odradit će se još priključci u Miljkovici XII i XIV čime će brojka priključenih objekata na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu biti veća od 2.324, koliko ih je dosad spojeno na mrežu.

– Imamo još 30 objekata za spajanje na kanalizacijsku mrežu u II. fazi, dok ćemo objekte u Miljkovici izvesti u narednih nekoliko dana – kaže inženjer Luka Zubčić, voditelj Odjela izgradnje u virskom komunalnom poduzeću. Brojka od 2.324 izvedenih priključaka znači kako se dosad na virsku vodovodnu i kanalizacijsku mrežu priključilo 1.181 objekata, odnosno 1.167 priključaka (597 objekata) u I. fazi, 1.157 priključaka (568 objekata) u II. fazi te 16 objekata u III. fazi izgradnje cjelokupnog sustava. Prvi dio III. faze izvodi se od Miljkovice XII do Prezide IV – s planom realizacije radova do ožujka 2020. godine – nakon čega slijede radovi drugog dijela III. faze koji uključuju objekte od Prezide VI do Prezide XVI i Prezide XXII, potom Stari put od Prezide VI do križanja s Virskim putom ili cestom D-306. U ovom je planu također uključeno spajanje objekata od Miljkovice XIII do Miljkovice XIX.

– Radovi će i u ovoj fazi trajati oko godinu dana, pa pretpostavljam kako ćemo ih okončati do ožujka 2021. godine – napominje inženjer Zubčić. Kako bi radovi tekli nesmetano i po planu, poduzeće Vodovod Vir zaposlilo je inženjerku građevine Suzanu Govorčin koja će kao voditeljica Odjela održavanja zamijeniti dosadašnju voditeljicu Sandru Budiju. Voditeljica Budija trenutno koristi godišnji odmor, ali će potom na porodiljni dopust. Govorčin je iskusna inženjerka koja je dosad radila u zadarskoj Odvodnji, a na posao u Vodovod Viru gleda kao na vrhunac dosadašnje profesionalne karijere.

– Vodovod Vir je iznimno organizirano poduzeće s jakom operativom i velikim projektima. Bit će pravi izazov i veliko zadovoljstvo sudjelovati u realizaciji tih programa – istaknula je inženjerka Govorčin.

Izgradnja III. faze vodovodne i kanalizacijske mreže u virskom naselju Prezida projekt je vrijednosti 42,9 milijuna kuna s izvođačem radova Vodoinstalacijom iz Zadra i nadzorom koji vrši zadarska Aniva-inženjering. Projekt III. faze uključuje podizanje ukupno 12,5 kilometara vodovoda i 11,5 kilometara kanalizacijskog cjevovoda koji obuhvaćaju oko 1.300 do 1.400 objekata.

Od 2004. godine kada je kupio djelomično izgrađeni objekt u Prezidi, Slovak Peter Greppel iz Bratislave pratio je razvoj virske infrastrukture i pomalo sređivao kuću za odmor. Uredio je njezinu okućnicu i okoliš, izgradio je do kraja te uz terasu podignuo bazen. Sada se spaja na kanalizacijsku mrežu, pa napokon može odahnuti i kazati kako ima – sve.

– Vir je strahovito napredovao u infrastrukturi otkad boravim na otoku. Prije nije bilo ničega, a sada imamo javnu rasvjetu, uređene ceste te vodu i kanalizaciju. Baš sam nedavno pričao sam s prijateljem o toj situaciji na Viru i obojica smo primijetili kako mnogi dijelovi Zadra još uvijek nemaju vodu i kanalizaciju, a cijeli će Vir vrlo brzo biti pokriven mrežom vodovoda i odvodnje – kaže Peter.

Nije Slovaku samo virska infrastruktura zapela za oko, jer došao je u vrijeme kada je gotovo i nije bilo. Mir i tišina razlog su zbog kojega gospodin Greppel sve češće boravi na otoku.

– Meni je sjajno na Viru. Na samom sam kraju naselja, pa ne osjetim gužvu čak ni usred ljetne sezone. Inače je u vrijeme moga dolaska na otoku postojao jedan dućan, sada ih ima jako puno što govori o tomu koliko je Vir napredovao. Ipak, najvažnije je da se Vir umrežava priključcima za vodu i kanalizaciju. Općina Vir je zaradila novac na legalizaciji objekata, ali je zato taj novac uložila u infrastrukturu. Napravila je dobar posao – primijetio je Slovak s virskom adresom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...