Završene vježbe iznad sjevernog Jadrana: Od ukupno 40-ak aviona, sudjelovala i dva hrvatska MiG-21

Eskadrila borbenih aviona (EBA) 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva letačkim misijama u srijedu, 5. lipnja 2019. zaključila je svoje sudjelovanje na multinacionalnoj združenoj vježbi Astral Knight 2019. Vježbom u kojoj je ukupno 40-ak aviona, od kojih i dva hrvatska MiG-21, istovremeno provodilo operacije u zračnom prostoru Sjevernog Jadrana, rukovodili su časnici Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi (USAFE – United States Air Force in Europe).

U tri dana odvijanja glavnine događanja, od 3. do 6. lipnja 2019., težište je bilo stavljeno na združena djelovanja i uvježbavanja zračnih i raketnih obrambenih operacija, a obuka je uključivala i kombinaciju stvarnih letačkih operacija i računalno potpomognutih scenarija.

Za provedbu ove vježbe, EBA je prebazirala dio snaga u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, odakle su se i provodila sva polijetanja za dodijeljene misije. Zapovjednik eskadrile pukovnik Christian Jagodić kazao je kako je EBA uspješno izvela sve misije te je izrazio zadovoljstvo u svim segmentima provedbe vježbe.

– Pohvaljujem cijeli tim pilota, zrakoplovnih tehničara i svih koji su nam pružali potporu od prebaziranja u Zemunik pa sve do završnih letova za vježbu. Našim sudjelovanjem potvrđujemo i jačamo našu spremnost i sposobnost združenog djelovanja zajedno sa saveznicima i partnerima, poručio je pukovnik Jagodić. Jedan od najmlađih sudionika vježbe, natporučnik Šime Alić kazao je kako mu je bila čast sudjelovati na vježbi i predstavljati Republiku Hrvatsku među ostalim zemljama sudionicama vježbe.

Bio sam potpuno koncentriran na misije koje sam dobio, želeći na najbolji način pridonijeti uspjehu vježbe. Ovo je za mene veliko i dragocjeno iskustvo i najbolja škola za obuku borbenih pilota, a poseban je doživljaj letjeti zajedno s pilotima iz drugih zemalja i zajednički odrađivati zadaće“, istaknuo je natporučnik Alić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...