Danas se odlučuje hoće li 25-godišnjak koji je porazbijao Pozdrav suncu ići u zatvor

Javnost je krajem svibnja ostala u šoku na prizor mladića koji metalnim predmetom, naizgled ničim izazvan, razbija ploče na Pozdrav suncu.

Ovim vandalskim činom uništeno je čak 38 ploča na svjetski poznatoj instalaciji.

Kako doznajemo, policija je dovršila istraživanje nad 25-godišnjim Zadraninom.

Policijski službenici Prve policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom, kojeg se sumnjiči da je 30. svibnja ove godine oko 13 sati na Obali kralja Petra Krešimira IV. u Zadru, oštetio instalaciju Pozdrav suncu. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 25-godišnjak je sinoć uz kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Oštećenje tuđe stvari iz čl.235. st.3. Kaznenog zakona Policijske uprave zadarske, kazuju.

Danas će biti ispitan u državnom odvjetništvu koje će odlučiti o njegovoj daljnjoj sudbini.

Sjetimo, 25-godišnji T.K. već je bio prijavljivan zbog narušavanja javnog reda i mira, obiteljsko nasilje, krađe, provale, omalovažavanje policijskih djelatnika te kaznena djela povezana s drogom.

T.K. je već zbog kaznenih djela bio u zatvoru, a na njegovom Facebook profilu je vidljivo kako se predstavlja kao nasilnik koji očigledno ima problema s brojnim društveno-političkim pitanjima.

Kako je vidljivo iz njegovih objava kao metu ima brojne političke stranke, ali i državne kompanije. No njegove najpotresnije objave povezane su s njegovim izljevima bijesa i nagovještajima brojnih kaznenih djela koje na neobjašnjiv način povezuje s vjerom.

Pa je tako prva objava koja je vidljiva na njegovu Facebook profilu Thompsonova pjesma Kletva kralja Zvonimira uz koju je uz vrijeđanje žena najavio nasilje i silovanje, ali se i dotakao smrti Isusa Krista. Tu je gnjusnu objavu sa svojih ostalih profila komentirao čak 1911 puta i u jednome od njih stavio i fotografiju iz, kako se čini, svoga doma na kojima su vidljiva vrata na kojima je napisano “Jahve”.

Listanjem njegova profila vidljiva su česta pozivanja na silovanja, ubijanje i nasilje koje redovito završava riječima kao što su “Riječ je Jahve Gospoda nad Vojskama”, “Riječ je moja” te “Amen”.

Poprilično uznemirujuća je i njegova objava iz veljače 2018. godine. Riječ je o statusu u kojem je na, očito sebi svojstven način, povezao nasilje uz vjeru: “Ovako kaže Jahve, Bog nad Vojskama; Rasporit ću trudnu Bludnicu, prosut ću joj utrobu po podu, šutnit ću je niz liticu.”

U istom razdoblju objavljuje i status kojim očigledno povezuje Pozdrav suncu i vjeru: “Ovako kaže Jahve, Bog nad Vojskama; Pozdrav Suncu, zraka koja preli čašu, pade Jeruzalem, Jeruzalem pade!! Dobrodošli u Judeju, zemlju Svetu, Riječ je Jahve Gospoda nad Vojskama.” Može li se ovdje iščitati njegova namjera za počinjeno kazneno djelo, ne možemo biti sigurni s obzirom na to da su sve njegove objave poprilično konfuzne i iz njih nije jednostavno iščitati pravu namjeru. No zanimljivo je kako je tu objavu sam komentirao poveznicom članka s Wikipedije u kojem je tema upravo Pozdrav suncu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...