HD televizija u Hrvatskoj kreće do 15. rujna, do lipnja 2020. emitiraju se postojeći signali

Mnogo se posljednjih mjeseci pisalo o dugo očekivanom uvođenju HD televizijskog signala u zemaljsku televiziju u Hrvata, a najnovijom odlukom HAKOM-a čini se kako smo tek dva mjeseca udaljeni od tog sretnog događaja. Barem stanovnici Zagreba i okolice, dok će ostali morati pričekati još najduže do studenoga.

Naime, sukladno očekivanjima i ranijim najavama, natječaj HAKOM-a završio je tako što je jedini ponuđač, Odašiljači i veze d.o.o., dobio dozvolu za pokretanje emitiranja DVB-T2 signala u multipleksima M1, M2 i L1.

Odašiljači i veze uskoro počinju s HD-om

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na sjednici održanoj u petak, 12. srpnja donijelo je odluku o dodjeli dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra trgovačkom društvu Odašiljači i veze d.o.o. i to za multiplekse M1 i M2 na području Republike Hrvatske i L1 na lokalnim područjima – stoji u priopćenju ove agencije.

Dodijeljenim multipleksima omogućit će se odašiljanje postojećih televizijskih sadržaja u visokoj razlučivosti (HDTV), uvođenje novih sadržaja i dodatnih usluga te oslobađanje RF spektra druge digitalne dividende za daljnji razvoj mobilnih usluga, navode.

Odašiljanje digitalnog signala MUX M2 (s odašiljača Sljeme) započet će najkasnije do 15. rujna 2019. Puna pokrivenost mreže MUX M1 postići će se 1. srpnja 2020., mreže MUX M2 do 15. studenog 2019. (za više od 97% stanovništva), dok će MUX L1 punu pokrivenost ostvariti 22. srpnja 2020.

Gašenje analognog signala

Prema ranije objavljenom planu OiV-a, DVB-T mreže MUX A i MUX B isključit će se 30. lipnja 2020. godine u 23:59 sati. Nakon gašenja tih mreža odmah će započeti odašiljanje u DVB-T2 mreži s H.265/HEVC standardom kodiranja.

Istekom postojeće dozvole za multiplekse A i B, 1. srpnja 2020. godine, OIV će uključiti novi multipleks M1 i u potpunosti prijeći na DVB-T2 sustav odašiljanja svih programa nacionalne razine u HD rezoluciji s pokrivanjem više od 99% stanovništva. Istovremeno, svi programi regionalne razine u multipleksu M2 prijeći će na DVB-T2 sustav, a moći će se odašiljati u HD ili SD rezoluciji, ovisno o izboru nakladnika.

U svrhu uspješnog prelaska na novi DVB-T2/HEVC sustav odašiljanja OiV se obvezaoosmisliti i provesti sveobuhvatnu, motivirajuću i usredotočenu promidžbenu kampanju radi informiranja javnosti o prelasku na novi sustav zemaljske televizije – tj. morat će onima koji nemaju kompatibilne TV prijemnike pojasniti kakve uređaje za dekodiranje moraju nabaviti najkasnije kroz godinu dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...