Hrvatska prelazi na DVB-T2. Evo tko će sve morati kupovati nove TV prijamnike

Zbog prilagodbe sustava u razdoblju od kraja ove do sredine sljedeće godine građani će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu. Takozvani STB – Set Top Box uređaji koštaju oko 200 kuna.

Sve države članice Europske unije moraju do sredine 2020. godine, odnosno najkasnije do 2022., osloboditi dio frekvencija koje se danas koriste za odašiljanje zemaljske televizije za potrebe razvoja 5G mreža. Kako bi se nakon oslobađanja frekvencijskog pojasa 700 MHz i uz manje raspoloživih frekvencija osigurao kontinuitet postojećih programa u HD rezoluciji u sustavu zemaljske digitalne televizije, treba prijeći na novi, znatno učinkovitiji sustav DVB T2 i novi standard kodiranja H.265/HEVC.

Što to doista znači, koje će specifikacije morati imati novi televizori, odnosno tko će sve zbog toga morati kupovati nove prijamnike te vrijedi li to i za korisnike kabelskih, satelitskih i IPTV platformi, pitali smo Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM). Evo što su nam odgovorili.

Oslobađanje spektra druge digitalne dividende (694-790 MHz) u Republici Hrvatskoj očekuje se krajem listopada 2021. Točni detalji znat će se nakon donošenja Nacionalnog plana djelovanja za uporabu frekvencijskog pojasa 470 – 790 MHz, koji donosi Vlada Republike Hrvatske, objašnjavaju u HAKOM-u.

Tehničke mogućnosti za emitiranje u HD rezoluciji

Početak prelaska usluga digitalne zemaljske televizije slobodnih za prijam u javnosti s DVB-T na DVB-T2 u Republici Hrvatskoj planira se do kraja listopada ove godine. Prelazak na DVB-T2 stvorit će tehničke mogućnosti za emitiranje svih programa u visokoj kakvoći (HD).

Zbog prilagodbe sustava u razdoblju od kraja ove do sredine sljedeće godine građani će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu, minimalno takozvane STB – Set Top Box uređaje.

Pri izboru novog televizora ili prijamnika bit će važno da on podržava sustav DVB-T2 i sustav kodiranja H.265/HEVC. Većina uređaja na hrvatskom tržištu već podržava navedene standarde, a njihova je cijena usporediva s prijamnicima koji ne podržavaju te sustave. Cijena tzv. STB – Set Top Box uređaja na hrvatskom tržištu trenutačno u prosjeku stoji oko 200 kuna.

Satelitska i kabelska po starom

Za prijam ‘novog’ signala te svih usluga koje će biti ponuđene televizijski prijamnici trebali bi biti u skladu s hrvatskom Preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u Republici Hrvatskoj.

Prelazak s DVB-T-a na radiodifuzijski sustav DVB-T2 neće utjecati na prijam TV signala putem kabelske, satelitske i IPTV platforme, pa će takvi korisnici i dalje primati signal kao i do sada. Što se tiče usluge evotv, ona se već odašilje u standardu DVB-T2, a operator naplatne televizije osigurava prijamnike koji su kompatibilni za tu uslugu, kažu u HAKOM-u.

Novost je HbbTV

Osim novog sustava odašiljanja (DVB-T2) i sustava kodiranja (HEVC ili H.265), koji će vam biti dovoljni da nastavite gledati televizijske programe, te gašenja stare televizijske mreže, bitna nova značajka je i HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband Television).

HbbTV je nova tehnologija koja se standardno koristi u većini država EU-a te omogućava interaktivne aplikacije na televizorima i korisničkim prijamnicima poput videoteke, portala s vijestima, vremenske prognoze, igara, internetskih radija i sl. U Hrvatskoj HbbTV možete isprobati na televizijskom kanalu Nova TV, ali radi samo ako je televizor priključen na zemaljsku antenu, objašnjava Domagoj Frank, član Uprave HT Produkcije.

Najveći izbor aplikacija za HbbTV nudi portal evotv. Televizor ga pronalazi kao ‘običan’ televizijski kanal, ali se na njemu pokreće portal preko cijelog ekrana, na kojem su dostupne besplatne aplikacije, od internetskih radijskih postaja do igre solitaire, piše tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...