prijepori oko pisma

I zadarski zastupnik Vučetić raspisao se na ćirilici: “Ovo treba biti napisano…”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Desetak dana nakon odluke Ustavnog suda, koja je Vladi nametnula obvezu da srpskoj nacionalnoj manjini omogući upotrebu ćiriličnog pisma, resorni ministar konačno se oglasio o ovoj temi. Novi ministar uprave Ivan Malenica u izjavi uoči početka tematske sjednice Odbora za nacionalne manjine o pitanju ćirilice u Vukovaru potvrdio je da će Vlada sankcionirati lokalnu vlast.

– Vlada će poštivati odluku Ustavnog suda. Nadam se da će u listopadu ove godine Gradsko vijeće Vukovara donijeti odluku prema kojoj će ispoštovati vlastiti statut, tako da neće biti potrebe za raspuštanjem Gradskog vijeća, rekao je Malenica.

Pitanje dvojezičnih ploča u Vukovaru nije pitanje izdaje ili obrane Domovinskog rata, ono je pitanje mira i suživota, kaže izmešu ostalog saborski zastupnik Marko Vučetić.

Na Facebooku daje i pojašnjenje:

Pismom je započela civilizacija kojoj svi pripadamo. Tri pisma su obilježila hrvatsku povijest – glagoljica, ćirilica i latinica. Tko cijeni pismo, cijeni istinu i snagu uma, a bez uma i istine, nema ni istine o Domovinskom ratu.

Zar na latinici i na ćirilici ne bi trebalo pisati sljedeće:

U noći s 21.na 22. 11. 1991. na Ovčari su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubili između 255 i 264 civila i vojnika, uglavnom Hrvata. To je najveći pojedinačni zločin u Domovinskom ratu;

У ноћи с 21.на 22. 11. 1991. на Овчари су припадници ЈНА и српских паравојних постројби убили између 255 и 264 цивила и војника, углавном Хрвата. То је највећи појединачни злочин у Домовинском рату.

Ja mislim da ova istina treba biti napisana na latinici i ćirilici.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar