Izašli rezultati; Kolinda je blagi favorit, ali ako Škoro uđe s njom u drugi krug, bit će jako gusto…

Hrvatski građani izaći će na izbore za pet mjeseci, kada će birati budućeg predsjednika ili predsjednicu. Dotad agencija Ipsos provjerava njihov puls mjesečnim anketama. Iako kandidati komuniciraju putem društvenih mreža, mogu računati na određenu potporu. Tako je na uzorku od 976 osoba napravljeno istraživanje koje pokazuje biračku sliku u ovom trenutku, javlja Dnevnik Nove TV.

Da su danas izbori, Kolinda Grabar-Kitarović bi dobila 32,8 posto potpore, što je manje u odnosu na mjesec ranije. Zoranu Milanoviću, pak, potpora raste, pa je on skupio 23,4 posto birača. Miroslav Škoro na svojoj strani ima 19,9 posto, a Mislav Kolakušić je pao na 7,1 posto. Ako se Ivan Pernar odluči kandidirati dobio bi 4,5 posto glasova, a ostali kandidati zajedno mogu računati na 7,4 posto. Neodlučnih birača opet ima dosta, čak 4,9 posto.

Tri scenarija drugog kruga
Rezultati pokazuju kako bi izbori išli u drugi krug u kojem bi se našla sadašnja predsjednica i bivši premijer. U tom srazu bi Kitarović odnijela pobjedu s 53 posto glasova naspram 37,2 posto koje bi osvojio Milanović. U drugom krugu ne bi participiralo 5,5 posto birača, a njih 4,3 posto je neodlučno. Predsjednica bi dobila potporu birača svih stranaka osim SDP-a.

No, da se u drugom krugu nađu ona i Miroslav Škoro stvari bi bile puno neizvjesnije. Kolinda bi u tom raspletu dobila 46,1 posto, a Škoro 37,7 posto. Za 11,1 posto birača to nisu kandidati zbog kojih bi izašli na izbore, a narastao je i postotak neodlučnih na 5,1 posto. Zanimljivo je kako bi Kitarović dobila glasove birača HDZ-a, većine simpatizera Živog zida te trećine SDP-ovih glasača. Škoro također osvaja trećinu SDP-ovaca, ali i većine birača MOST-a.

No, da se u drugom krugu nađu Milanović i Škoro, estradni glazbenik bi pobijedio s 48,6 posto, dok bi Milanović dobio 38,7 posto. Na birališta bi u tom slučaju izašlo 6,9 posto, a neodlučnih je 5,8 posto birača.

Stariji za političare, mlađi za pjevača

Predsjednicu podupiru birači od 45 godina i stariji, od kojih bi dobila 38 posto glasova. Još više (46 posto) bi dobila kod onih sa završenom osnovnom školom. Njene su “utvrde” Lika i Banovina, čiji bi joj stanovnici dalo 53 posto potpore, a dobro stoji i u Slavoniji, Istri i Primorju s 35 posto glasova.

Zoran Milanović također može računati na starije birače, čak na trećinu starijih od 60 godina. Za razliku od Kitarović za njega bi glasalo 26 posto ljudi koji su završili višu školu ili fakultet. Jedan posto više potpore dobiva u Zagrebu i okolici.

Miroslav Škoro za razliku od svojih oponenata može računati na birače do 30 godina, kod kojih bi dobio 29 posto glasova. Trećinu glasova može očekivati u Slavoniji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...