Izbačeno 470 tona vode; Bojnik: “Dobro da smo stigli, vatra je krenula prema Novalji”

Nakon dva sata sudjelovanja u gašenju požara na području Novalja-Zrće na otoku Pagu u Ličko-senjskoj županiji, sva tri Canadaira CL-415 su se vratila u bazu u Zemunik, a požar koji je izbio noćas oko jedan sat je lokaliziran.

Tom prigodom, kapetan posade Canadaira CL-415 bojnik Tomislav Slavica rekao je kako su protuzračne snage uspjele požar staviti pod nadzor zemaljskih snaga.

“Odmah po dolasku na požarište vidjeli smo kako se požar razvijao od Zrća u smjeru Novalje. Rasplamsao se preko ceste koja vodi prema Novalji i dobro je što smo stigli u tom trenutku jer smo ga tu i zaustavili. Kasnijim djelovanjima požar smo uspješno stavili pod kontrolu zemaljskih gasitelja”, istaknuo je bojnik Slavica.

Na požarištu su Canadairi ostvarili oko 5,5 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 470 tona vode.

Podsjetimo, tri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u utorak, 16. srpnja 2019. godine od ranih jutarnjih sati bila su angažirana u akciji gašenja požara na području Novalja-Zrće na otoku Pagu.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja), zaključno sa 16. srpnja 2019. zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju osam požara (četiri u Šibensko-kninskoj te po jednog u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i osam protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802.

Sveukupno su na navedenim zadaćama zračne PP snage ostvarile 297 letova i oko 50 sati naleta te su izbacile oko 1600 tona vode.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara, tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran devet puta, pri čemu je ostvario šest sati naleta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...