Općinska uprava i komunalni sustav Općine Vir, kao i svi djelatnici općinskog sustava zajedno sa stanovnicima otoka Vira:

“Izražavamo najoštriju osudu nedavnog primitivnog ispada s postavljanjem transparenta neprimjerenog sadržaja na virskoj rivi!”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Reagirajući na vijest koju je naš portal prenio s mrežne razmjene, zaprimili smo očitovanje Općine Vir kojeg potpisuje Kristijan Kapović, a kojeg prenosimo u cijelosti…

Općinska uprava i komunalni sustav Općine Vir, kao i svi djelatnici općinskog sustava zajedno sa stanovnicima otoka Vira, izražavaju najoštriju osudu nedavnog primitivnog ispada s postavljanjem transparenta neprimjerenog sadržaja na virskoj rivi. Huligansko izražavanje mržnje prema stanovnicima glavnog grada Hrvatske ili navijačima najuspješnijeg zagrebačkog i hrvatskog sportskog kolektiva, kao i šovinistička retorika na transparentu upućena državljanima Republike Srbije, odnosno srpskoj nacionalnoj zajednici u Hrvatskoj, nije i nikad neće biti duh našeg otoka.

Svi koji su makar jednom bili na Viru mogli su se uvjeriti u otvorenost, velikodušnost i tradicionalnu gostoljubivost virskog čovjeka. Naši su preci jednom davno u stjecanju virskog identiteta spoznali kako nema slobode koja ne uključuje druge i drukčije. Virani su zato, poput mnogih Dalmatinaca i Hrvata, tijekom Drugog svjetskog rata taj stav iskazali masovnim sudjelovanjem u Narodnooslobodilačkom pokretu te borbi protiv nacizma i fašizma, kao što su u Domovinskom ratu bili nadahnuti slobodarskim idejama i stvaranju Republike Hrvatske. Virani su svoju slobodu stekli u otporu svemu što je predstavljalo isključivost i mržnju prema drukčijem. To je ostavština naših časnih predaka koju ne može i ne smije narušiti nedoraslo ponašanje pojedinaca.

Vir je danas elitna turistička destinacija koju posjećuju najrazličitiji ljudi iz 80-ak svjetskih država sa svih kontinenata. Sve vjere, religije, nacije, boje kože ili identitetski osjećaji, zapravo, gostuju na našem otoku u slobodarskom duhu kojega smo naslijedili i kojega gajimo kao naš identitet. Svaki nam je gost poseban i dobrodošao te svakomu od njih želimo pružiti svoje srce i ruke. U simbolu Virskog mosta, kao mosta prijateljstva i otvorenosti, povezani smo ne samo sa susjednim kopnom nego, čvrsto i bez rezerve to vjerujemo, s ostatkom cijelog svijeta.

Vir nije mjesto koje gaji primitivan šovinistički duh zatvorenosti i odbojnosti, netolerancije i otuđenosti. Imamo gradove prijatelje u cijeloj Europi, kao što prijateljske odnose održavamo i uspostavljamo s brojnim mjestima u Republici Hrvatskoj i regiji. Zato nećemo stajati skrštenih ruku ili čekati da ovaj sramotni pojedinačni ispad bude zaboravljen do nekog sljedećeg. Najoštrije ga osuđujemo apelirajući na sve odgovorne da se što prije uhvate u koštac s ovakvim problemima i tendencijama, potom primjereno kazne sve one koji ih promoviraju, kako bi poslali poruku koja zaista odražava naš stav i duh. A to su sloboda, demokracija, poštivanje drugih, različitih i pravo na život te multikulturalnost i kozmopolitski duh.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar