Cestitka_Uskrs

Kamere postavljene na plažu, ali šuška se da se negdje u Novalji kuha meth

Je li Zrće Sodoma i Gomora ili uspješna turistička priča, teško mu je odgovoriti.

„Ovisi po kojim kriterijima vrednujete uspješnost. Za one koji su u biznisu, vlasnike klubova i koncesionare, to je uspješna priča. Oni izvrsno posluju, no problem je droga. Uz vrstu glazbe na festivalu, dolaze i određene vrste droga. Na Hideoutu je žestoka elektronika koja privlači nabrijane likove i pripadajuće nabrijane droge, na Fresh Island dolaze oni koji vole duvati, oni nisu agresivni, a na Sonusu je mješavina“, objašnjava za 100 posto narko sliku ponude na Zrću dr. Slavko Sakoman te dodaje da su određene strukture povezane s organiziranim kriminalom prisutne na novaljskoj plaži od samih početaka.

„Organizatori festivala, koncesionari i vlasnici klubova imaju svoje troškove. Moraju platiti Dj-e, zaštitare, konobare i radnike. Organizirani kriminal, dileri droge na Zrću pak ubiru čisti profit bez suvišnih troškova. Na Zrću se primjerice prodaju na tisuće bombica plina smijavca. Pisao sam ministru Kujundžiću da zabrani tu supstancu, međutim mnogi su protiv toga pa se još uvijek slobodno prodaje diljem plaže“, govori Sakoman koji je, kada su se s njim sastali, bio u društvu Maria Bertine, bivšeg šefa PNUSKOK-a kojega je gradonačelnik Dabo pozvao da mu pomogne uvesti red na Zrće.

Suradnja s britanskom policijom

Zasad se čini da im to polazi za rukom. Situacija na plaži je mirna, posvuda su postavljene kamere, a surađuju i s policijom i sigurnosnim službama koncesionara.

„Sve smo zasad stavili pod kontrolu osim bombica plina smijavca“, govori nam Bertina koji je prilikom osiguravanja festivala Hideout koji se procjenjuje kao najrizičniji i na kojem je lani došlo do okršaja londonskih bandi i ubojstva , surađivao i s britanskim organizatorima.

„Uspostavili smo odličnu međunarodnu suradnju lokalne i britanske policije, a na festival su došla i dvojica britanskih policajaca specijaliziranih za nerede i huliganstvo. Od Ministarstva turizma oni su dobili popis gostiju s kojeg su križali one s kriminalnim dosjeom“, kaže Bertina koji i sam ima iskustva s uličnim bandama, a o problematici se educirao i u SAD-u.

Pripadnike bandi ove godine na Zrću, kaže, nije vidio. Da uspostave red u samoj Novalji lokalnoj vlasti komunalnim redarima pomagali su i britanski zaštitari-volonteri koji su upozoravali i kažnjavali one koji bi prekršili norme ponašanja.

I suradnja s policijom ove je godine na visokoj razini, a na Zrće je poslano 30 temeljnih, 2 interventne ekipe i 15 pripadnika krim policije specijaliziranih za sprečavanje zlouporabe droga.

„Ozbiljno se krenulo na represivnoj i sigurnosnoj razini zbog toga većih problema nije bilo. Imali smo incident s predoziranjem, i tuču redara s posjetiteljima. Oko šest ujutro pijani posjetitelji počeli su flašama i kamenjem gađati redare i oni su im uzvratili što nije bilo neosnovano“, kazao nam je Bertina koji je u organizaciju sigurnosti Novalje uključen od veljače. Sve je učinjeno, zahvaljujući dobroj suradnji s organizacijom Hideouta.

„Oni su u startu inzistirali da napravimo sve da se zabrani uporaba plina smijavca. Britanija i Grčka zabranili su bombice jer su shvatili da čine štetu. Ovdje je svima dostupan, a prodavao se na desetak štandova na Zrću koji su bili u vlasništvu klubova i koncesionara“, ljutit je Bertina.

Administrativna caka

Veliki problem Zrća koji onemogućuje policijsko postupanje je i administrativna granica između dvije županije, Ličko-senjske kojoj pripada Novalja i Zadarske pod čijom je upravom Pag. Granica prolazi kroz samo središte plaže, između kluba Noa i Papaye. Zbog toga novaljska policija nema nadzor niti područno, niti administrativno nad događanjima na tzv. kolanskoj strani plaže.

Distribucija droge ove je godine stavljena pod znatno veću kontrolu nego proteklih. Već prvih dana Hideouta, doznajemo, pao je lokalni diler koji je Novalju opskrbljivao kokainom i van sezone.

Policija je to dobro odradila, ali trajni lanci organiziranog kriminala i dalje idu preko Zadra i Zagreba u Novalju, smatraju upućeni. Prošle godine su, doznajemo, ovdje uočeni i elementi kalabreške mafije, jedne od trenutačno najorganiziranijih europskih mafija kada je u pitanju trgovina drogom. Oko 30, 40 Talijana na mopedima su navodno raspačavali drogu za jednog kalabrijskog mafijaša, koji je povezan s njemačkim ogrankom te mafije, a sumnja se da je ista mafija imala prste i u nedavnom ubojstvu slovačkog novinara.

Iako je dio dilera pohapšeno, s terena ne prestaju dolaziti uznemirujuće informacije. Najnovija je ona da je netko na nepoznatoj lokaciji u Novalji navodno počeo kuhati metamfetamin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...